Шествие в Москва ще почете паметта на Немцов

Свят

01-03-2015, 09:42

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

През 2012-а той е обмислял да иска политическо убежище в Литва

ентъра на Москва днес ще се проведе шествие в памет на убития опозиционер и бивш вицепремиер на Русия Борис Немцов, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.
Руският президент Владимир Путин пое ангажимент да направи всичко по силите си за залавянето на убийците на Немцов, чиято смърт потресе западни лидери и опозицията в Русия.
В същото време поддръжниците на Кремъл нарекоха покушението провокация, целяща дестабилизиране на страната. Докато полицията издирва убийците, няколко хиляди души поднесоха цветя и свещи на мястото, където 55-годишният Немцов бе застрелян.
Няколко часа преди покушението Немцов призова в ефира на радио "Ехото на Москва" руснаците да излязат на протест днес срещу, както се изрази той, агресията на Путин в Украйна. Тази демонстрация бе отменена и вместо нея днес ще има паметно шествие, за което бе дадено разрешение от общината.
Руският опозиционер Борис Немцов е обмислял да поиска политическо убежище в Литва през 2012 г., страхувайки се от преследвания от страна на Кремъл, съобщи по-рано Андрюс Кубилюс, който по това време бе министър-председател на балтийската страна, предаде Франс прес.
Кубилюс обещал в личен разговор на Немцов, че ще го приеме, но опозиционерът в крайна сметка решил да остане в Русия. "Немцов каза, че се страхува да не бъде арестуван и вкаран в затвор" след протести на опозицията срещу избирането на Владимир Путин за трети президентски мандат през 2012 г.", отбеляза Кубилюс.
Немцов бе убит в петък преди полунощ на Големия Москворецки мост. По него бяха изстреляни няколко куршума от движеща се кола, четири от които попаднаха в гърба на опозиционера, който загина на място.
Покушението бе осъдено от генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, който заяви, че е потресен от убийството на Борис Немцов и разчита, че виновните ще бъдат подведени под наказателна отговорност, се казва в разпространено комюнике на пресслужбата на световната организация, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.