За 15-ти път - Трети март в Измаил

Градът е с 80 процента бесарабски българи

На 3-ти март и тази година – за 15-и път, ще бъдат положени венци и цветя пред паметника на Христо Ботев в град Измаил, Болградски район, Украйна, от българска делегация за националния празник на страната ни. От този паметник тръгват честванията за 3 март в украинския град, чието население е 80 процента бесарабски българи, тъй като присъстват всички български културно-просветни дружества, както и представители на местната власт в Измаил.
„.Идеята възникна, когато открихме първият бизнес-център и клубен бар "Добрич" в Измаил на фирма „Екострой"-Добрич. На кафе и чай, в началото на февруари 2001г., с българските активисти от Измаил и региона, стана дума за ремонт на паметника на Христо Ботев в града, който е пред Педагогическия институт, съобщи ИА Добруджа. С наши работници направихме лек ремонт около паметника и спонтанно възникна идеята на 3-ти март да отбележим празника с поднасяне на цветя. Бяхме пред паметника на 3-ти март около 10-12 души, начело с Иван Степанович –инициатора за това начинание и дълги години председател на българската община „Св. София" в Измаил. И така -15 години, до 2015-а" – разказва Михаил Стоев, бивш изпълнителен директор на „Екострой", бивш зам.-областен управител на област Добрич. Той е моторът на тази традиция, която е много почитана в Измаил.
На 3 март в 10 ч..в Измаил започва тържеството за националния празник на България пред паметника на Христо Ботев с полагане на цветя. След това ще има среща на българската делегация със студенти -българи и учители по български език в района. В 17 ч. ще започне големият концерт на българите в Измаил и района в Дома на културата"Шевченко".
В тържествата ще участват народните представители Атанас Зафиров от БСП и Руслан Тошев от ГЕРБ.