В парламента назначават с предимство роднини

Общество

01-03-2015, 11:07

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

5-има ексминистри и 30 бивши депутати също са сътрудници

Роднинската връзка с някой от народните представители дава предимство при подбора на нещатни сътрудници в парламента. Това показва справка на bTV в регистрите. Оказва се, че ако си син или брат на депутат можеш да си експерт в 42-то Народно събрание в една сфера, а в 43-то - в коренно различна.

Нещатните сътрудници не са на заплата и това винаги се изтъква като аргумент. Оказва се, че при добро желание и лична преценка от страна на депутатите, възнаграждение може да има и за тях.

След като списъците със сътрудници вече са попълнени, става ясно че няколко от депутатите са лобирали децата и братята им да получат карта за достъп до червените килими в парламента.

Професор Станислав Станилов от „Атака”, например, назначава сина си за втори пореден път. Преди – като експерт по образование, а сега – по енергетика. Обяснението – работи като търговец на горива.

Бившият финансов министър Петър Чобанов твърди, че не знаел, че брат му Димитър е в комисията по икономика.

Борислав Борисов от АБВ лично е настоял дъщеря му Владя да получи пост в комисията по култура.

Дъщерята на бившия депутат от БСП Красимир Премянов също е намерила място като сътрудник. А от БСП признават, че плащания за тези хора са възможни. По лично усмотрение – от представителните пари.

Като сътрудници в списъците фигурират и имената на поне петима бивши министри и над 30 бивши депутати.

Парламентът е открил две нови обществени поръчки, за доставка на топлоенергия и вода за две години. За топлоенергия парламентът ще плати 950 000 лева или 1.140 млн. лева с ДДС, а за вода - 100 хиляди лева или 120 хиляди с ДДС.

Общата сума е за 1.260 млн. лева за две години.

Поръчките ще се осъществят чрез пряко договаряне, защото доставчиците са монополисти.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"