Лесбийска целувка на гимназистки шокира Южна Корея

Хомосексуалността в Южна Корея не е незаконна

Безпрецедентна лесбийска целувка между две гимназистки в популярния южнокорейски сериал "Детективите от гимназия Сеонам" предизвика дебати за представянето на сексуалността в светкавично модернизиращото се общество с дълбоко консервативни корени, пише БЛИЦ. Корейската комисия за стандартите в комуникациите информира, че е получила оплаквания за сцената, излъчена в епизод на сериала.

 

"Ще решим дали това е проблем и дали има нарушение на медийната политика, след като проверим случая", заявиха от комисията.

 

Хомосексуалността в Южна Корея не е незаконна, но е значително заклеймявана от обществото, като много малко обществени личности разкриват сексуалната си ориентация.

 

Процъфтяващата телевизионна индустрия в страната, която изнася продуктите си в чужбина, предимно прави фокусирани върху семейството сапунени опери, които обхващат няколко поколения герои и имат подобни трагикомични сюжетни линии.

 

През последните години, някои продукции, особено тези по кабелните телевизии се стремят да включват в сценария си повече социални теми, като тийнейджърската бременност например. Много малко от тях експериментират с хомосексуални герои.

 

Затова сцената в "Детективите от гимназия Сеонам" предизвика скандал ден след като Конституционния съд в страната отмени закона за изневярата, който повече от 60 години криминализираше извънбрачния секс.