Слави Бинев пише доклад за медийната среда у нас

Политика

01-03-2015, 13:02

Снимка:

slavibinev.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Запознава евроинституциите с проблемите

След като наскоро Слави Бинев обяви, че ще поиска временна парламентарна комисия за разследване на БНТ, БНР и СЕМ, тази седмица депутатът от ПФ се е срещнал лично с представители на европейските институции по време на посещението си в Брюксел за да ги сезира относно проблема на страната ни със свободата и обективността на словото, съобщава Блиц.

Бинев е запознал най-ярките представители на европейската Комисия в това число и самия председател – Жан Клод Юнкер с основните причини, който поставят България на позорното 106-то място в класацията на Репортери без граници за 2015г. Според депутата това отчита не само спад в класацията, но и безпрецедентно доказателство, че в страна ни свобода на словото отдавна няма или по-точно няма свобода след свободата на словото, а това е недопустимо за държава от ЕС през 21 век. 
Настоящият председател на Подкомисията за усвояване на средствата от ЕС е подплатил думите си с неоспорими доказателства, които лично е предоставил в писмен сигнал до всички Европейски институции. Не отдавна Бинев заяви, че е подготвил документи, които касаели финансирането на БНТ и БНР, и с които ще сезира Европа да се намеси. 
Това не е първият път в който бившият евродепутат повдига завесата около проблемите с националните медии в България, но този път разковничето на проблема е, че като новоизбран председател на парламентарната Комисия по културата и медиите той поиска проверка на държавните медии, как изразходват средствата си по целесъобразност. В следствие на това, задача номер едно във всички предавания и новинарски емисии в държавните медии е била да се търсят начини името му да бъде опетнено. „Като човек, който винаги е сочил проблемите и е търсил начин за тяхното решение, имах огромното желание да се справя и с този проблем. Държавните медии обаче влязоха в добре познатата им роля на „медийна бухалка“.“ – e коментирал в сигнала си Слави Бинев.
Този път обаче думите му са подкрепени от доказателствата които е събрал, така и чрез Годишният доклад на фондация „Медийна демокрация” в партньорство с медийна програма Югоизточна Европа на фондация „Конрад Аденауер” който нееднозначно посочва медийния натиск който е упражнен върху новоизбаният председател на Комисията по културата и медиите и също така достига до изключително негативни констатации за медийния сектор в България.
В заключение Слави Бинев настоял ЕК и ЕП да изискат съставяне на специална комисия в НС, която да има задача надзор над изпълнението на препоръките от доклада на ЕК (правосъдие и съдебна система, корупция и задължително свобода на медиите).Снимка на Деня

Щрихи от Плевен