Плевенско участие в историческа възстановка в Троянския балкан (Снимки)

Инициативата се проведе на Беклемето с активното участие на 10 плевенски патриоти

На първи март 2015 г., представители на Национално дружество „Традиция” от регионалния клуб в Плевен взеха участие в историческата възстановка „Преминаването на Троянския балкан от отряда на генерал Карцов”. Инициативата се проведе по обяд на Беклемето с активно участие и на 10 плевенски патриоти. Участниците във възстановката бяха над 100, като се включиха представители от регионалните клубове на „Традиция” от цялата страна.

Пред многобройната публика беше представен епизод от Освободителната Руско-турска война (1877-1878 г.) - зимното преминаване през Стара планина на Троянския отряд с командир генерал-лейтенант Павел Карцов. Битката за Троянския проход продължава 5 денонощия, от 23 до 26 декември (3-7 януари) 1878 г., в условията на силен студ и дълбок сняг. Действията на отряда са подпомагани и от въоръжени български доброволчески чети. Преминаването на прохода в зимни условия е подвиг, достоен за преклонение и е почти без аналог във военната история. Сценарият за възстановката беше подготвен с активното участие на плевенчани.

Като предстоящо събитие на регионалния клуб на Национално дружество „Традиция” в Плевен е сватбата на мъж и жена – и двамата членове на клуба. Сватбата ще се проведе тази година в началото на лятото в местността „Горуните", край село Тодорово в община Плевен. Всички гости на сватбата ще бъдат облечени с народни носии, и ще се изпълни цялостен ритуал на автентичната българска сватба, както е правена преди 100 г.