Конституцията на Княжество България показват в Президенството

Мисия София

02-03-2015, 12:45

Автор:

sofiautre.bg

Всичко от Автора

Експозицията включва богата колекция от документални свидетелства

За първи път Конституцията на Княжество България, подписана от народните представители в Учредителното събрание в Търново на 16 април 1879 г., ще бъде изложена в президентската институция. Експонатът от фонда на Централния държавен архив ще бъде част от изложбата, отворена за посетители на 2 март от 10.00 до 16.00 часа в Гербовата зала на "Дондуков" 2.

Изложбата в Президентството съдържа редица ценни експонати от първите години от изграждането на модерната българска държава. Сред тях са автентично огнестрелно и хладно оръжие, държавни и военни ордени и медали. Експозицията в президентската институция включва още богата колекция от документални свидетелства, които представят историческото ново начало на българската държавност.

Централно място заема Търновската конституция, подписана през 1879 година. Именно този документ отразява свободния и демократичен дух на българския народ, категорични са историците. Заложени са идеите на либерализма, които по това време са получили признание в повечето действащи западни европейски конституции. Отделено е значително място и на правата и свободите на гражданите, както и на свободата на словото, вероизповеданията и неприкосновеност на частната собственост.