Нутрии чистят напоителен канал вместо водните специалисти

Каналът в пазарджишкото село Мокрище не бил чистен близо 30 години

Южноамерикански нутрии изчистиха напоителния канал в пазарджишкото село Мокрище, предаде БНТ. От миналата есен гризачите са любимците на местните хора, защото са успели да се справят с блатото и растителността в напоителния канал в селото, който преди появата на животинките не е бил чистен близо 30 години.

Естествената среда на нутриите е някъде далеч в Южна Америка. Как са стигнали до напоителния канал на село Мокрище, никой с точност не може да каже.

“Най-вероятно има ферма, която е в близост, и е възможно поради намалени мерки за безопасност животните да са избягали от там”, предположи Петя Методиева, старши експерт биологично разнообразие в РИОСВ.

Преди да се появят нутриите, каналът в селото е приличал на джунгла, защото малкото кметство не е имало средства, за да се справи с огромната растителност.

“Папурът беше по-висок от дигата тук. Изчистиха канала, ето. Водното стопанство трябва да им плаща. Но това е – колкото пъти да го чистят, багер не може да го изчисти така”, коментира Станой Шушнев.

Заради острите си зъби животните нямат естествен враг в природата освен човека. Сега обаче всеки в селото се грижи за сигурността на нутриите, дори ги пазят с пушки, в случай че някой прояви интерес към кожата им.