Актьори ще водят час по родолюбие

Животът

03-03-2015, 10:23

Снимка:

bg.wikipedia.org

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Иван Вазов, Христо Ботев и Захари Стоянов ще влязат в три софийски училища

Нетрадиционен урок по родолюбие подготвя Министерството на младежта и спорта по повод Националния празник на България – Трети март, предаде „Стандарт”. Трима български актьори – Тончо Токмакчиев, Кирил Ефремов и Валентин Танев, ще се преобразят като Иван Вазов, Христо Ботев и Захари Стоянов и ще влязат на 4 март в три софийски училища.

Тримата ще представят интересни фрагменти от живота на своите герои и тяхната саможертва. Ще разговарят с учениците защо отбелязваме Трети март, както и ще коментират смисъла на думи като „чест”, „посвещение” и „непоколебимост”. Инициативата се реализира съвместно със столичен район „Студентски”, а избраните три училища са СОУ „Петко Каравелов” в ж.к. „Дървеница”, СОУ „Акад. Михаил Арнаудов” в район „Изгрев” и ОУ „Симеон Радев” в ж.к. „Младост” 1А.

„Целта е да провокираме националното самосъзнание на децата, да насочим интереса им към нашето минало по един по-впечатляващ и запомнящ се начин”, разказа за „Стандарт” Тончо Токмакчиев. Той е избрал да запознае учениците с по-малко известното в творчеството на Вазов – неговите пътеписи.

Актьорът Кирил Ефремов пък ще чете поезия и фейлетони на Ботев, а Валентин Танев като Захари Стоянов ще представи части от „Записки по българските въстания”.

„С нашето участие ние ще покажем и личното си отношение и респект към тези велики българи”, заяви Тончо Токмакчиев. Той уверява, че превъплъщението им във Вазов, Ботев и Захари Стоянов ще бъде възможно най-автентично. Близо час и половина отнема гримът на актьорите, но пък приликата с героите им е поразителна. Валентин Танев в момента играе ролята на Захари Стоянов в „Духът на поета” в Народния театър.

Подобни „срещи” с исторически личности с учебна цел трябва да станат по-чести, смятат актьорите. Според тях това е прекрасен начин децата ни да изживеят патриотичния дух и достойнство на поколения българи и вечно да пазят в сърцата си техния пример.