Глоби за 50 000 лева наложи Екоинспекцията

Мисия Пловдив

03-03-2015, 11:16

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Най-много сигнали са подадени за нерегламентирано изхвърляне и изгаряне на отпадъци

Глоbи за повече от 50 000 лева е наложила Регионaлната инспекция по околна среда и води в Пловдив през 2014 г. 1164 проверки са извършили експертите от РИОСВ - Пловдив през миналата година. 534 са извънплановите проверки, като 120 от тях са по сигнали и жалби на граждани. Резултатите от проверките са публикувани на интернет страницата на Екоинспекцията. 

Най-честите нарушения, установени при проверките са свързани с неизпълнение на условията в издадените разрешителни или на предписанията, дадени при предишни проверки; непровеждане на собствен периодичен мониторинг; превишения на нормите за допустими емисии; нерегламентирано изхвърляне на отпадъци и извършване на дейности по отпадъците без необходимите разрешителни,неизготвени оценки за безопасно съхранение на опасни химични вещества и смеси.

275 са получените сигнали на "Зелен телефон" в РИОСВ - Пловдив през 2014г. Най-много сигнали са подадени за нерегламентирано изхвърляне и изгаряне на отпадъци, превишаване на нормите за шум в околната среда и нарушаване на Закона за биологичното разнообразие. 124 акта са съставени от екоинспекцията за миналата година, издадени са 105 наказателни постановления и са наложени имуществени санкции и глоби за неспазване на екологичното законодателство на обща стойност 510 510 лева.