Откриват регионален офис на Италианската търговска камара в Пловдив

Парите

04-03-2015, 08:00

Снимка:

PlovdivUtre. архив

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Причината-зоната на Пловдив е наситена с италианско предприемаческо присъствие

В Пловдив се открива първият регионален офис на Италианската търговска камара в България. Лентата ще пререже Посланикът на Италия Н. Пр. Марко Контичели в 12.00 часа в търговски център „Рилон“, на 3 етаж (бул. „Христо Ботев“ No 92B}.

На откриването му ще присъстват почетният консул на Италия в Пловдив Джузепе Де Франческо, президентът на Италианската търговска камара в България Марко Монтеки, нейният главен секретар Роза Кузмано и регионалният й мениджър Джузепе Аккардо.

 „Това не е случайно, защото Пловдив е вторият по важност град в България. Считаме, че зоната на Пловдив е наситена с италианско предприемаческо присъствие, както в областта на индустрията, така и в агро сектора, което трябва да бъде подкрепено“, заяви регионалният мениджър Джузепе Аккардо. Той посочи, че има голям брой български предприемачи, които имат бизнес интереси в Италия. Вече са организирани две делегации, които са посетили панаира в Милано. Представителството има контакти и с панаирите във Верона, Парма и Римини. Италианската търговска камара в България организира посещения на български делегации на Апенините, като всички разходи се поемат от бизнес организацията.

След откриването на Регионалния офис на Италианската търговска камара в България делегацията ще се отправи към Университета по хранителни технологии. В 13 часа в ректората на ВУЗ-а ще бъде подписан Протокол за сътрудничество между Университета за хранителни технологии – Пловдив и Италианската търговска камара в България. Контрактът ще бъде сключен между президента на ИТК Марко Монтеки и ректора на УХТ – Пловдив проф. д.т.н. Кольо Динков. “Този Протокол има за цел да активира сътрудничеството в сферата на съвместни европейски проекти и подкрепата на италиански фирми от сектора на хранително-вкусовата промишленост“, посочи проф. Динков.

“Университетът по хранителни технологии е единствен по рода си на Балканския полуостров. В него преподават над 500 преподаватели, които имат разрабoтки в различни сфери на хранително-вкусовата промишленост. Той предлага с 27 бакалавърски специалности и 32 магистърски и докторски програми. Разполага с условия, в които могат да се обучават 5 500 студенти. През 60-годишната му история в университета са присъствали студенти от 53 държави. УХТ разполага с над 50 лаборатории за изследвания в различни направления. Горд съм да работя съвместно с този университет и се радвам да го промотираме в училищата и колежите, специализирани в селското стопанство, за да привлечем студенти в него“. Така аргументира поводът за сключването на Протокол между Италианската търговска камара в България и Университета по хранителни технологии регионалният мениджър на ИТК в Пловдив Джузепе Аккардо. Той подчерта, че освен осигуряването на бизнес контактите, офисът на ИТК има за цел и организацията и провеждането на културни прояви. През юли 2015г. ще се проведе концерт на класическа музика на Античния театър в Пловдив.