Глоба от 5000 лева за фирмата, натровила децата в Асеновград

Животът

04-03-2015, 08:18

Снимка:

PlovdivUtre. архив

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Очаква се днес инспектори да затворят кухнята заради занижена хигиена

Максималната глоба от 5000 лв. ще бъде наложена на кетъринговата фирма "Раим Тюджев" заради натровените 12 деца от Центъра за настаняване от семеен тип в Асеновград. Това съобщи пред "24 часа" д-р Николай Петков от областната агенция по храните в Пловдив. Очаква се днес инспектори да затворят кухнята на фирмата заради занижена хигиена.

Нарушения са открити и при проверката на центъра, в който са били настанени децата. Разливачното помещение не е регистрирано в агенцията по храните. Липсвал и входящ контрол на вкарваните продукти. Персоналът все пак е изпълнил изискването да съхранява 72-часови проби от ястията, които са иззети за изследване. Резултатите ще са готови в четвъртък.

Според д-р Петков децата най-вероятно са се натровили от комбинацията на по-стара риба, сготвена на чорба, и млечен крем, които са яли в неделя.

От понеделник 12-те възпитаници на центъра, които са с умствени увреждания, са в инфекциозната клиника на университетската болница "Св. Георги" в Пловдив с коремни болки, диария и повръщане. Шефката на клиниката проф. д-р Марияна Стойчева увери, че вече са в добро състояние. Оплакванията им са присъщи на остро хранително отравяне.

Не се отхвърля обаче и възможността за стафилококова инфекция, пренесена от мляко на болни крави или при обработка на храната. "Замърсяването би могло да се получи, ако някоя от готвачките е имала кожна рана или вирусна дихателна инфекция", обясни проф. Стойчева. Децата ще бъдат изписани, след като излязат микробиологичните им проби.

Центърът е открит през май м.г. Децата там са с тежки здравословни проблеми, повечето не могат да говорят. "Управителят е реагирал адекватно, като веднага е извикал Бърза помощ", каза зам.-кметът на Асеновград Мария Вълканова.