Кметът ще меси хляб в Стария град

Мисия Пловдив

04-03-2015, 10:00

Снимка:

bread.bg

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Кампанията събира средства за възстановяване на най-старата фурна в резервата

Кметът на Пловдив Иван Тотев ще меси хляб в Стария град днес. Инициативата е част от първата хлебодарителска кампания под надслов "Да заухае на хляб в Стария град", организирана от Мрежата Хлебни къщи.

Заместник-министърът на младежта и спорта Калин Каменов ще бъде специален гост на събитието, което ще се състои в Етнографския музей от 17 часа, съобщиха от Община Пловдив. Ще гостуват и деца от дом “Олга Скобелева”, за които правенето на хляб ще бъде творческо предизвикателство.

Целта на акцията е събиране на средства за ремонта на най-старата фурна в Стария рад. Помещението се намира в над 150-годишна сграда и е функционирало като фурна и магазин. В старата хлебарница има и уникална куполна пещ, изградена от ръчни, плътни тухли от червена глина. Фурната е изпичала над 300 хляба наведнъж. Идеята на Мрежата Хлебни къщи е да възстанови старата пещ и производството на ръчен хляб, с който да зарежда всички туристически обекти в резервата Стария Пловдив.

"Нека да възродим старата фурна на Стария град като точка на единство, където хора от различни социални прослойки да се сплотят около хляба", призовават от Мрежата.

В програмата са включени изложба с фотографии от различни страни на д-р Надежда Савова Григорова, основател на световната Мрежа Хлебни къщи и Пътешественик с мисия на годината 2012 на National Geographic, благотворителен търг на произведения на изкуството и изпълнения на китара на младата надежда Дайана Рачева. Ще се проведат и две работилнички за деца. Входът е 3 левa, a всички събрани средства ще се използват за довършителния ремонт на Хлебна къща - Пловдив.