Събраха в книга дестинациите на селския туризъм

Пловдив Лайф

04-03-2015, 10:28

Снимка:

Асоциация на българските села

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Село Еница - любопитни факти и история

Работата и живеенето на село отново идват на мода

Премиерата е в 18,30 в книжарница Сиела

„Селата в България – посоки за култура и туризъм“ - първата по рода си книга за селски туризъм за последните десет години  ще бъде представена официално днес в Пловдив. Срещата с авторите Гавраил Гавраилов, Анна Пелова и Михаил Михов е от 18,30 часа в книжарница „Сиела” в МОЛ Пловдив.

 В изданието се прави своеобразен анализ на състоянието на отделните региони в страната и се акцентира върху потенциала и  възможностите на отделните общности. Най-атрактивното е, че авторите споделят своите впечатления от първо лице – разкази след посещения на местата, след срещите им с културата на даден регион и разбира се, впечатляващи снимки.

В специализираната част на книгата насочват гостите към 39 конкретни села из цялата страна. Всяка статия е символичен вход към конкретен туристически регион или съседни дестинации. В статиите има много местни легенди, любопитни факти за фолклорните и кулинарните традиции, интересни сравнения между етнографските групи и различните социални модели на българското село през годините. В индекса на книгата са изброени 210 села от цялата страна.

Авторите пишат още: „Фокусираме внимание върху зелените алтернативи, културните аспекти на съвременните форми на изкуство в селска среда, развитието на поклонничеството и екологичния туризъм. Важен момент са темите за чистата храна, меда, виното, коприната и маслодайните рози. Цялостния дух на първата част на книгата е внушението, че туристите по селата са чакани гости, а собствениците на местата за настаняване са домакини и бъдещи приятели.”