Туристическият бизнес с остър глад за качествени кадри

Туризъм

04-03-2015, 10:24

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Созопол се представя на международна борса и с културен туризъм

Добрите служители работят в чужбина, а не сезонно тук, твърдят хотелиери

Качествените кадри за предстоящия туристически сезон отново са кът. Два месеца преди началото му за пореден път от бранша усещат остър е дефицитът на служители, които да работят по специалност с необходимите квалификации.

В този случай данните на Българската стопанска камара и исканията на хотелиерите напълно съвпадат. Според представители на бранша, положението е сериозно, тъй като за сезонна работа най-често се наемат лица, които са трайнонезаети. "Кадрите с умения, богата езикова култура и образование обикновено залагат на курорти извън страната. През пролетта се оказва, че за Слънчев бряг желаещите за работа са хора без постоянна работа. Печелят добри служители само тези хотелиери, които имат обекти и по морето и в зимните курорти и могат да осигурят дългосрочна заетост на служителите си", споделят хотелиери. Нашите качествени работници в туризма отивали да работят предимно в Кипър или по лайнери. 

Бизнесът настоява да се ускори издаването на работни разрешителни за чужденци, които биха могли да започнат работа в сфери, където има остър дефицит на кадри. В момента фирмите търсят около 10 хиляди ΙΤ специалисти.