Депутатите отхвърлиха предложение за ранно пенсиониране

Политика

04-03-2015, 12:23

Снимка:

Кадър от директното излъчване

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

БСП предложиха възможност за пенсиониране до 2 години по-рано от необходимите възраст и стаж

Депутатите отхвърлиха предложение на БСП лява България за възможност за пенсиониране до 24 месеца по-рано от определените в закона възраст и трудов стаж, предаде репортер на Bulgariautre.bg. При първото гласуване на промените в Кодекса за социалното осигуряване народните представители приеха предложените текстове, но при повторно гласуване ги отхвърлиха с 93 гласа "за", 82 – "против" и 12 – "въздържал се".
Промените предвиждаха още при едно такова по-ранно пенсиониране пенсията да се намалява с по 0.4% за всеки недостигащ месец.
При обсъжданията на измененията в пленарна зала Клавдия Григорова-Ганчева от ГЕРБ заяви, че системата на Държавното обществено осигуряване е изправена пред множество трудности. Тя посочи, че по данни на ООН България е сред първите места на застаряващото население. "ДОО в България функционира на разходно покривен принцип, а това означава, че приходите от вноски трябва да покриват разходите от такива за пенсии, но в момента те покриват едва половината", добави Ганчева.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов заяви, че демографските тенденции в България са за намаляване на продължителността на живота. Според него в България има най-бързо застаряващо население в ЕС. "Ще подкрепим предложения законопроект на "БСП лява България", защото това е заложено в нашата предизборна кампания", поясни Симеонов.

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт заяви, че българският пенсионер трябва да получи достойна пенсия.

Радан Кънев от Реформаторския блок обясни, че парламентарната му група няма да подкрепи промените. "Има дългогодишна злоупотреба с пенсионната реформа отляво и отдясно. Социалните мерки отляво разбиваха приходната част на пенсионната система и непрекъснато късаха връзката между пенсионния принос на лицата и правата им след пенсиониране", добави той.

"Носим наследството на пенсионния модел с гордост. В продължение на 15 години не е предлагано нищо повече от еволюция и подобрение на този модел. Пенсиите са ниски не защото пенсионният модел е лош, а защото икономиката е такава, доходите са ниски. И за ниските доходи не е виновен пенсионният модел на България", поясни Кънев.

Янаки Стоилов от БСП се обърна към него с думите: "Вие сте представител на партията на този министър-председател, който въведе точно този пенсионен модел, в резултат на което рязко се обезцениха пенсиите на стотици хиляди граждани. Говорейки за далечно добро бъдеще, не трябва да се откъсваме от настоящето".