Напрежение по време на протестите срещу местенето на Класическата гимназия

На фона на протестите инспектори от РЗИ извършиха проверка за безопасността на обновената сграда

Напрежение в Класическата гимназия в София. Рано тази сутрин родители се събраха на протест срещу решението училището да се премести от центъра на София на стария си адрес в обновената сграда в квартал “Модерно предградие”. Старата сграда е ремонтирана с европейски средства по проект на Министерството на културата.

Вместо да спазят заповедта на културния министър и да влязат в класните стаи в модернизираната сграда на ул. “Баба” ученици и родители излязоха на протест. В двора на гимназията до Женския пазар за пореден път заявиха, че отказват да се местят, предаде БНТ.

„Това е едно безумие  – да ни преместят в периферията на София”, реагира един от учениците.

„Имаме метро, тук са трамваите  – изобщо тук транспортът е много по-добре от улица „Баба”, където трябва да си купим гумени ботуши, за да газим в калта”, допълни ученичка от гимназията.

„В тази гимназия учат от село Лозен, от Дружба, Младост”, казват и родители. „Просто е срамота да ги караме да стават децата в 5 и половина и да се връщат в 6 вечерта - кой мисли за благото на децата? Никой?”, възмущават се те.

Друг родител показа щайги, за да илюстрира позицията си.

„Това са нашите деца – това е начинът, по който министерството на културата възприема нашите деца - едни шайги, които може да мести, както си пожелае!”

От Културното министерство заявиха, че именно, за да смекчат напрежението, са оставили сградата в центъра на града за ползване като филиал към Гимназията.

”Училищното настоятелство, което представлявам, изрично се противопостави преди да подпишете договорите за изпълнение на въпросния проект и да не харчите тези 2 милиона лева и вие знаехте, че няма да има устойчивост”, заяви една от членките на училищното настоятелство.

На фона на протестите, тази сутрин в сградата на улица “Баба” инспектори от РЗИ извършиха проверка за безопасността на обновената сграда. Резултатите ще станат ясни до дни.

Междувременно, за запазване мястото на Класическата гимназия в центъра, подкрепата си изразиха и от СУ.