Аграрният форум в панаира "се цели" в Зелената седмица на Берлин (снимки)

Парите

04-03-2015, 15:01

Снимка:

plovdiv.utre.bg

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Очакваме растеж на българското земеделие и секторите свързани с него, според министър Десислава Танева

Мегафорумът за агробизнес, храни, вино и туризъм, който се провежда от днес в Пловдив, да се превърне в българския вариант на Зелената седмица в Берлин – най – голямото в света изложение на селското стопанство и хранителната индустрия. 

Това е амбицията на организаторите на изложенията АГРА, БиоАгра, Винария, Фудтех, Хорека Пловдив, Апи България и Вкусовете на Италия, чиито домакин е Пловдивският панаир. За първи път по едно и също време се провеждат седем изложения, в които участват над 650 фирми от 25 държави. 

Очакванията на цялото общество за растеж на икономиката и за по – добри доходи са насочени към българското земеделие и свързаните с него сектори храни, вино и туризъм – заяви при откриването на мегафорума министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Министър Танева се задържа най-дълго в палата 6, където се представят научните институти в състава на Селскостопанската академия. Там бе впечатлена от биопродукти с розово масло, храни за космонавти, медовина, антистерсова терапия за растения, екологично чисти храни. После се запозна с нови технологии и техника за селското стопанство, а накрая посети Града на виното, който се прави за първи път в рамките на Международната изложба за лозарство и винарство „Винария“. Разширеният формат за представяне е много удачен, коментира министърът на земеделието в края на обиколката.

„Тук се вижда целият път от нивата до трапезата като едно пътешествие през света на технологиите и иновациите, традиционните и модерни начини за производство, креативните маркетингови решения. Подобно събитие досега не е имало у нас“, изтъкна  при откриването д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив. Мегафорумът включва 7 изложения, разположени в шест палати и откритите площи край тях.

„Агра“ и специализираната изложба „БиоАгра“ представят технологии и машини за селското стопанство на български и чуждестранни компании, сортове растения и породи животни. Демонстрираните новости са 50, като повечето от тях са ориентирани към модерния фермер. Изложението „Апи България“ е посветено на пчеларството.

Оборудване за лозарството и винарството предлага „Винария“, която тази година е с обновен облик. В уникалния Града на виното може да се опитат напитки на близо 40 български и чуждестранни изби и гурме деликатеси.

Повече от 50 000 посетители от България и чужбина се очаква да разгледат седемте агро изложения, които обединяват всичко от нивата до трапезата и ще продължат до 8 март в Пловдив.