София инвестира 5.5 млн. лв. за спортна инфраструктура през 2015 г.

Фандъкова откри обновената зала "Триадица", в която могат да тренират над 180 деца

През тази година и в следващите две, които остават до 2018 г. сме се насочили към развитието на спортната инфраструктура. Общо около 5 500 000 лв. инвестиции ще инвестираме тази година в спортна инфраструктура по различни програми. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на откриването на реновираната зала "Триадица", предаде Агенция "Фокус".

„В обновената зала "Триадица" могат да тренират над 180 деца в различни видове спорт. През 2013 година по предложение и решение на Общинския съвет залата беше предоставена на Българската федерация по баскетбол, които като добри стопани ни показаха инвестициите, които са направили и че решението ни е било правилно. Хубаво е, че намерихме начин да си партнираме с федерацията. Знаете държавата, заедно с федерацията по волейбол ремонтираха зала "Христо Ботев". Сега очакваме през тази година с министъра на спорта да се ремонтира зала "Фестивална", така че след като имаме и голямата "Арена Армеец", да имаме повече място за висок спорт", допълни кметът Фандъкова.

"Едната от големите инвестиции тази година ще бъде за строителство на нови физкултурни салони, предстои строителство на салон в 98 НУ в район "Надежда". Предстои изграждането по-скоро на пристройка в съществуващия физкултурен салон на Първа английска гимназия с построяването на още един. Новото училище в с. Герман ще е с нов физкултурен салон. Едновременно с това ще ремонтираме четири съществуващи физкултурни салона, три ученически и училищни басейни. Заедно с това ще изграждаме и фитнес площадки и ще продължим с тези на открито. Ползват се много, от това което се вижда", заяви столичният кмет.

"Всяка година до 2018-та ще се стремим да разширяваме спортната база, с това да стимулираме и учителите, и децата да спортуват. Залата беше пълна с деца от съседните училища. В този район се намира и моето 73-то училище, ние сме ползвали зала "Триадица" по предназначение много отдавна - имаме традиции в това отношение", добави тя.

"Най-важното е да инвестираме, а учителите и треньорите си знаят работата, дай Боже и повече родители да се обръщат към спорта и заниманията, свързани със спорт, защото в София има къде да се спортува. Важното е да има желание и да има повече информация, което е наш ангажимент”, допълни Фандъкова.

"София ще бъде Европейска столица на спорта през 2018г. и тази инициатива е насочена към масовия спорт. Особено важно е, че Българската федерация по баскетбол има възможност тук да прави своите състезания и отборите да тренират по 3 часа всеки ден. Ученическата спортна школа, в която тренират деца от съседните училища и от цяла София, може да провежда безплатно своите занимания", каза още Йорданка Фандъкова.