Пролетното почистване води до инфаркт

Животът

05-03-2015, 08:23

Снимка:

pensioneri.bg

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Температурните скокове пагубни за сърцето

Миенето на прозорци, тупането на килими и мъкненето на тежки торби с покупки могат да завършат с тежък инфаркт, предупреждават кардиолозите. Смъртността от сърдечносъдови заболявания, и по-специално инфаркт на миокарда, се увеличава почти 4 пъти през пролетта, в сравнение с лятото и есента, обясниха за „Всеки ден" кардиолози. По думите им най-висока е смъртността през март.

„Подобни наблюдения и сведения има от десетки европейски и световни кардиологични клиники, казва д-р Ваня Господинова от Кардиоцентър „Понтика". Предполага се, че това се дължи, на необичайните резки колебания на температурата, които често достигат до 20-25 градуса и рязко падат до 2-3 градуса. При тези скокове инфарктите са много по-чести и тежки.

Д-р Господинова съветва хората със сърдечносъдови заболявания, хипертония и висок холестерол да не предприемат големи физически натоварвания след излежаването през зимните месеци. „Едно пролетно почистване на дома, или двора, може сериозно да застраши вашето здраве. Не си поставяйте за цел домът ви да блесне с чисти прозорци и изпрани пердета за един ден, както е в българската традиция. Почиствайте разумно, за 3-4 дни, без напрежение и натоварване, защото това може да бъде авантюра с фатален край", категорична е кардиоложката.

Тя дава и още няколко ценни съвета. Всеки човек, дори да няма сърдечни оплаквания, трябва да започне с леки разходки в най-близкия парк или в градината пред къщата си. Подходящи са занимания, които не натоварват тялото - като съдене на цветя, например. Не бива да пренебрегва и съветите за здравословното хранене. През пролетта пресните зеленчуци и плодовете трябва задължително да присъстват в менюто. Агнешкото и пилешкото месо, както и рибата, са за предпочитане пред тежкото свинско и туршиите.