Пловдив става център на дискусия за донорството

Обект на интерес са младите хора и тяхното просвещение по темата

Безобидни на пръв поглед неща могат да доведат до сериозни проблеми в нашия организъм. Един прекаран грип, самолечението и прекомерната консумация на енегрийни напитки, вредни храни и медикаменти, могат да отключат тежки заболявания като диабет и невропатии, които ще ни принудят до края на дните си да примаме медикаменти.
Това е само част от презентацията на Националната асоциация на децата с диабет, която днес съвместно с Изпълнителната агенция по трансплантация организират днес в Пловдив първа изнесена дискусия с ученици и студенти с мотото „Частица от теб може да бъде за някого целият свят“.

Основна част от информационната политика на Изпълнителната агенция по трансплантация е промяната на нагласите, повишаване на познанието и преборване на стереотипите по отношение на донорството и трансплантациите. Считаме за наш обществен и дори морален дълг да запознаем младите хора и с опасностите, които може да крият на пръв поглед безобидни неща, посочват от агенцията. 

В дискусията днес ще участват д-р Марияна Симеонова – директор на Изпълнителната агенция по трансплантация; Ели Котова – председател на Националната асоциация на децата с диабет; д-р Костадин Чифлигаров– анестезиолог-реаниматор и коориднатор по донорство в УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив; проф. Йорданка Алексиева – декан на Стопанския факултет на Университета по хранителни технологии – Пловдив; ученици от Националната търговска гимназия; студенти от Университета по хранителни технологии, както и ученици от град Съединение.