Бойко Борисов ще предложи Бъчварова за вътрешен министър

Той поиска оставките на главния секретар на МВР и шефа на ДАНС от трибуната

Премиерът Бойко Борисов ще предложи вицепремиера Румяна Бъчварова за вътрешен министър, това обяви самият Борисов от парламентарната трибуна, предаде репортер на Bulgariautre.bg.

Всичко по темата: Вучков подаде оставка »

"Ще предложа за министър човек, който поне ще гарантира спокойствието и гражданската квота в министерството. Ще положа огромни усилия милиционерски номера да не минават повече. Ще положа огромни усилия виновните да бъдат разследвани", добави Борисов.

Според него, е жизненоважна стабилността в България в тези няколко месеца след няколкократно превъртане на служебни правителства с други такива.

"Най-толерантно съм благодарил и на колегите от БСП, ДПС и четирите партии, които ни подкрепят, за всяко действие, което е било важно. Считал съм, че стабилността в сферата за сигурност, доверието, когато има баланс в службите, това носи повече сигурност и спокойствие. За мен беше крайно изненадващо точно във време, в което по покана на ДАНС и Писанчев е дошъл директорът на ФБР, да се иска неговата оставка", заяви министър-председателят.

По неговите думи политиците, премиерът, министрите носят отговорност за службите и за това какво правят те. "Оттук нататък има орган – казва се прокуратура – той разследва, ако някой нарушава закона. За мен беше изненада, че точно вчера министър Вучков даде оставка, която 5 секунди съм я бавил, докато напиша датата. Това е изключително некоректен акт и към мен и към правителството", посочи Борисов.

По неговите думи досегашният министър на вътрешните работи Веселин Вучков е работил абсолютно комфортно през тези три месеца. "И съм му казвал – когато ми дадете достатъчно мотиви и във времето, в което ние сме правителство, и аргументи в сегашното положение на държавата нито има свещени крави, нито имена, нито личности, които могат да застрашават стабилността. Какво значи личността на Вучков, Писанчев или Лазаров на базата на това да останат даден пост да се тресе държавата или да се обръща в политическа криза", попита Бойко Борисов.

Той се обърна към коалиционните партньори на правителството с думите: "Некоректно към ГЕРБ е за това, че вие във важните гласувания не бяхте в залата и създадохте усещането, че ДПС подкрепя ГЕРБ. Аз съм коректен и съм им благодарил, когато са постъпили държавнически. Това е политическа култура.

Ако не беше минал плоският данък, ГЕРБ нямаше да остане в правителството, отдавна вие щяхте да сте си по родните домове, нямаше да сте тука. Защо ДСП да излиза като задкулисен играч, който ме крепи, държи и т.н.? Откъде накъде", попита премиерът Борисов. "Ако бяхме 4-те партии в залата, какво значение има как ДПС ще гласува? Никакво. Не беше ли същото и по другите изключително важни гласувания? Абсолютно същото", добави той.

"Изведнъж се получава някаква нова маневра, че Борисов пази Писанчев и Лазаров не заради стабилност, а защото е зависим. Нямам абсолютна никаква зависимост. Единствената ми цел е било тази част от парламента да е спокойна, че пак няма да има ченгеджийски номера – лиани, червеи, маймуни и всичко останало. Въпросът е кой управлява държавата, кой управлява Борисов? Всеки който ме познава, знае, че аз съм неуправляем", подчерта Бойко Борисов.

От трибуната на парламента той поиска оставките на главния секретар на МВР и шефа на ДАНС. "Ще им благодаря за това, че работихме почтено, за да няма съмнение и шанс да се мисли по тази тема. Моля тези, които са се подписали под споразумение, да бъдат в залата. Това е нестабилността на правителството", заяви той. Премиерът уточни, че ще предложи на следващия Министерски съвет да бъдат гласувани оставките.