Нов завод за хляб дава работа на 200 души

Мисия Пловдив

05-03-2015, 16:50

Снимка:

plovdiv.utre.bg

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Проектът е по европейската инициатива JESSICA и е на стойност 35 милиона лева

Над 200 нови работни места ще бъдат разкрити в новия завод за замразени хлебни изделия на пловдивската компания „Симид”. Това ще единственият по рода си завод на Балканския полуостров с 8 производствени линии, за производство на стандартен хляб, франзели, земели, кроасани и други сладкарски и хлебни изделия. 

Инвестиционният  проект  е по европейската инициатива JESSICA и е на стойност 35 милиона лева.  80% от средставата сепредоставят от Регионалния фонд за градско развитие и една от големите банки в страната, а останалите 20%  са собствени инвеститиции на дружеството, съобщи  производствения директор Румен Димитров. 

Той обясни, че новият завод на дружеството ще бъде високо енергийно-ефективен – административните помещения ще се отопляват с отпадната топлина от пещите и фризерите за шоково замразяване. Оборудването  ще е от висок клас машини, производени специално за предприятието. 

Според ръководството на завода  търсенето на замразени хлебни изделия от страна на големите търговски вериги и техните магазини в България, Гърция, Румъния, Сърбия и други страни от Централна и Източна Европа се е повишило през последните години. От 2005 година значително се е увеличила и консумацията на здравословен хляб от българския потребител, коментира Румен Димитров. До дни на пазара ще бъде пуснат и най-новия асортимент на фирмата- протеинов хляб, микс от специални брашна и семена, в който въглехидратите са минимален процент за сметка на протеините. 

Строежът на новия завод се предвижда да приключи до края на лятото. В дългосрочен план проектът се очаква да повиши икономическия растеж и конкурентоспособността на целия район в Южната индустриална зона на Пловдив.

Мартин Заимов – директор на Регионалния Фонд за градско развитие заяви, че проектът е амбициозен и ще е от полза за  Пловдив. „Това, че проектът е от обществен интерес позволи да бъде финансиран от Регионалния фонд за градско развитие, като за нас той ще е вероятно най-големия от около 30-те проекта, които Фондът ще финансира по инициативата JESSICA в шестте големи градове в България", коментира  още Мартин Заимов