Търсят начини да развият Борисовата градина

Това ще е петият опит на общината да се сдобие с устройствен план на парка

Конкурс за изработването на концепция за развитието на Борисовата градина обяви Столичната община. Решението за това е публикувано в регистъра на обществените поръчки. На основата на концепцията ще се прави цялостен подробен устройствен парк на най-големия парк в София. В момента такъв няма. Устройствени планове са правени само за части от Борисовата градина, но те не са актуални.

Това ще е петият опит на общината да се сдобие с устройствен план на парка. Решение за откриването на конкурс за целта беше взето от Столичния общински съвет в края на миналата година. Според заданието, одобрено от съветниците, кандидатите трябва да предложат решения за благоустрояването на зелените площи, за парковото обзавеждане, системата за събиране на боклука, осветлението, ефективното и икономичното използване на енергийните и водните ресурси, автомобилният достъп и паркирането, пише Mediapool.

Проектите ще се приемат до 4 май. Най-голяма тежест при оценката на предложенията ще има концептуалното решение за опазване и развитие на парка (50 точки). Максимум 30 точки ще бъдат присъдени за разпознаването на устройствените проблеми на Борисовата градина, а до 20 точки ще се дават за определянето на реалистичната й визия.

Победителят в конкурса ще получи награда от 8000 лв., класираният на второ място - 6000 лв., а на трето - 3000 лв.