Чакаме до 2 месеца за операции и изследвания

Общество

06-03-2015, 07:06

Снимка:

bnr.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Въвеждат листа на чакащите

Болниците ще въведат листи на чакащите като механизъм да се вместят в бюджетните лимити, но чакането ще бъде най-вероятно по 1 до 2 месеца. Това съобщи проф. Валентин Игнатов, шеф на асоциацията на университетските болници, след среща със здравния министър д-р Петър Москов вчера.

Болниците, които поддържат спешност, ще работят точно с 95% от изплатените за 2014 г. пари, а останалите - с 90%, уверил министърът. Досега беше използван изразът "до 95%", което означава и много по-малко. “Ако гарантират тези 95%, болниците ще се справят. Много от тях обаче са получили разчети в рамките на 

60 до 83% от платеното за 2014 г. и има напрежение”, обясни проф. Игнатов. Д-р Москов обяснил, че тези суми са сгрешени от здравната каса чрез неправилно прилагане на новата методика и скоро болниците ще получат реално остойностени бюджети. Освен това месечните лимити щели да бъдат отпускани навреме - в началото на месеца. Сега има огромни закъснения, като бюджетите за февруари бяха изпратени на 4 март, обясни проф. Игнатов. 

В момента 7 болници държат над 25% от парите си в една банка, има указание от Министерството на финансите държавните дружества да не правят така, каза междувременно зам. здравният министър д-р Бойко Пенков. Министър Москов вече обяви, че шефовете на 3 болници в София, Пловдив и Варна ще бъдат сменени, защото са държали по над 25% от авоарите си в КТБ и са загубили милиони. 

От асоциацията на университетските болници предлагат да бъдат освободени от задължението  да купуват и отпускат онколекарствата за приложение в доболничната помощ, каза още проф. Игнатов. Те трябвало да се върнат към онкодиспансерите и от министерството изразили съгласие по този въпрос. 

Председателят на здравната комисия в НС д-р Даниела Дариткова (от ляво на дясно), шефът на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев и един от водещите гастроентеролози у нас проф. Людмила Матева обсъдиха мерките за ограничаване на хепатита на кръгла маса в парламента.