Мощи на 4-има светци отлежавали в "секретния" фонд на НИМ

Най-доброто от печата

06-03-2015, 07:31

Снимка:

НИМ

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Излагат ги за поклонение в централната зала на музея

Мощи на четирима светци бяха открити при реставрация на мощехранителница от т.нар. секретен фонд на Националния исторически музей (НИМ), съобщава в. "Труд". Те са поставени в правоъгълна ниша под изображение на Света Богородица. Костите са слепени и инкрустирани. “Мощи свети на св. Дионисий, св. Панталеймон, св. Параскева и св. Харалампий. Манастир Косиница”, гласи надпис на гръцки. Мощехранителницата е от злато и сребро. Завършена е от йеромонах Серафим на 25 март 1821 г.
Манастирът „Св. Богородица Косиница” се намира край Драма, Гърция, и е основан през средните векове сред българска етническа общност, уточни директорът на НИМ Божидар Димитров. През 1917 г. български разузнавачи начело с Богдан Филов прибират в София част от църковната утвар на храма. Предметите са засекретени в специален фонд, тъй като според Ньойския договор трябвало да ги върнем на Кралство Гърция. Разсекретени са през 1992-ра съгласно договор с Гърция от 1964 г., когато антиките стават законна собственост на България.
"Изключителното откритие със сигурност ще развълнува християнския свят, както се случи и при откриването на мощите на св. Иван Предтеча преди пет години - коментира Божидар Димитров. - Ще ги изложим за поклонение в централната зала на НИМ. Мощите са безценни, но бих ги разменил за костите на цар Самуил, които се пазят в Гърция."