25 деца и младежи с увреждания намериха дом и грижа

Крими

06-03-2015, 10:12

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Най-модерните колелета за рент-а-байка на Бургас

За тях ще се грижат 65 души персонал, които до сега са били безработни

Преди няколко години възможността да създадем условия, близки до семейните за тези деца, бе само смела идея.

Много съм щастлив, че проектът вече е реалност, но най-важното започва сега. Това е политиката, която води и ще продължава да следва Община Бургас за младежите в неравностойно положение". Това каза зам.-кметът д-р Лорис Мануелян по време на официалното откриване на Центровете за настаняване от семеен тип №1 и № 2 в к-с "Меден рудник" днес.

 Общо 25 деца и младежи са настанени в двете сгради на ул. "Кооператор" в бургаския комплекс. Те са разделени по възраст и специфични нужди. Условията и начинът на живот тук се доближават максимално до модела за отглеждане на деца в едно средностатистическо българско семейство. В Центъра за настаняване от семеен тип №1 се отглеждат  12 деца на възраст от 03 до 07 години. Всички ходят на детска градина и училище.

В Центъра за настаняване от семеен тип №2 се възпитават общо 13 младежа с умствени и двигателни увреждания. Те са на възраст от 11 до 26 години.

Проектът " Живот в семейна среда - нова възможност за деца и младежи с увреждания в Община Бургас" се осъществява с финансовата подкрепа на ОП "Развитие на човешките ресурси", финансиран е от Европейския социален фонд и е с обща стойност 816 576,60 лв.

"Вече е гласувано решение на Общински съвет, следваща стъпка е спазване на законовата процедура за искане на делегирана държавна дейност за устойчивост  на проекта и социалната услуга", уточни Мая Казанджиева , директор на дирекция "Социални дейности, превенция и спорт" към Община Бургас.

По проекта са назначени общо 65 души персонал. Всички са били безработни лица в трудоспособна възраст, притежаващи необходимото образование и квалификация,  съобразно изискванията на Методиката за определяне длъжностите на персонала в специализираните институции и социални услуги в общността.