Цветанов: За поста се спрягат няколко имена

Оставката на главния секретар на МВР е достойна постъпка

След вчерашния призив на премиера от парламентарната трибуна мога да оценя оставката на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров като една достойна морална постъпка. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти в парламента, предаде репортер на Bulgariautre.bg. "Няма как да работиш в противоречие с премиера, ако той ти е поискал оставката", подчерта Цветанов.

Той препдоложи, че и председателят на ДАНС Владимир Писанчев ще подаде оставка. "След всичко, което имаме като ситуация през последните 24 часа, моралът ще надделее и ще се придържа към това, което беше заявено категорично от премиера, за да отпаднат всякакви спекулации", добави той.

Според него внушенията и спекулациите, които са били направени след оставката на министър Веселин Вучков, са дали повод на премиера да търси бързо решение, защото спекулациите щели да продължат седмици наред. "Днес държавата се нуждае от стабилност повече от всякога.
Цветан Цветанов поясни, че решението кой ще бъде предложен за главен секретар на МВР е от компетентността на Министерски съвет. "Убеден съм, че предложеният за нов главен секретар на МВР ще бъде професионалист, защото изисква специфични усилия по Закона за МВР. По-важно е да бъде познат за професионалистите от системата на МВР", посочи Цветанов.

Той добави, че за поста се спрягат няколко имена, но до окончателното решение не трябва да се коментира в публичното пространство.
В кулоарите на парламента продължиха коментарите около оставката на Светлозар Лазаров като главен секретар на МВР и от другите парламентарно представени партии. Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че едва ли някой е очаквал друго развитие на събитията. "Оставки, поискани от принципала – в случая той е г-н Бойко Борисов – не се отказват, а се подават", добави той, като не пожела да изкаже мнение относно това какъв човек трябва да заеме поста.

Атанас Мерджанов от БСП пък заяви, че оставката на Лазаров е резултат в продължение на няколкомесечен натиск – и вътрешен, и външен. Според него, натискът бил и от страна на реформатори, и от страна на представители на ГЕРБ. "По-важното е, че министерството остава без политическо и професионално ръководство", заяви той. Мерджанов попита как може най-знаковото и силово ведомство да бъде без политическо и професионално ръководство и кой ще се грижи за реда, сигурността и спокойствието на гражданите.

Според Атанас Мерджанов ще бъде много интересно каква визия ще предложи Румяна Бъчварова като вътрешен министър, ако бъде избрана от Народното събрание. Мерджанов бе категоричен, че БСП лява България ще гласува против назначаването на Бъчварова като министър на вътрешните работи.