Шунката пълна с картофи

Животът

06-03-2015, 12:55

Снимка:

pixabay.com

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

„24 часа”: Слагат на етикета на шунка и филе колко вода има

В колбасите слагат и колаген, който се използва в козметиката

Шунката, произвеждана у нас е пълна с картофено пюре и пшенично нишесте. В сигнала на жена от София се описва, че е купила нарязана шунка от витрина на голям столичен магазин. След като магазинерката й подала току-що опакованата стока, клиентката прочела, че една от съставките е картофено пюре, и върнала стоката. Справка на изданието в интернет страниците на няколко преработвателни предприятия показва, че масово се използва и картофено и пшенично нишесте при производството на шунка, пише "Телеграф".

Причината е, че цената пада значително, а вкусът не се променя сериозно. "Картофеното пюре и нишестето сами по себе си нямат вкус. Увеличават обема, без да променят вкуса, и цената на килограм пада. Също като тиквеното пюре в лютеницата. Тиквата е по-евтина от пипера. Картофите са по-евтини от месото", обясняват експерти в месопреработването.

За да слепят съставките, производителите влагат и други вещества, като колаген, който се използва в козметичната индустрия предимно в кремове за лице за изглаждане на бръчки, както и за уголемяване на устни. Свойството на колагена е да слепва съставките и да прави продукта по-еластичен. Производителите обаче не се ограничават с тези съставки, които на пръв поглед са безвредни, но не е ясно в какво съотношение са и реално дали не купуваме картофена шунка на цената на месна. Причината е, че на етикетът не е изписан процентът на съответните съставки.

Производителите трябва да следят съдържанието на купуваните продукти, тъй като например, в телешки салам се оказва, че се прави от пилешко месо, а вложеното говеждо е само 20%.

Една от съставките на свинската шунка пък е пилешко месо, а в много от колбасите има лактоза, която е алерген.