Общината е глобила фирмата за „Трамвай Безумие”

Вече е възложено на фирмата да ремонтира за своя сметка всички констатирани дефекти по трамвайната линия по бул. "България"

Столичната община е глобила фирмата-изпълнител на ремонта по бул. "България", заради некачествени дейности и забавяне в срока, с 620 хил. лева.

Това написа в профила си във Фейсбук кметът Йорданка Фандъкова във връзка със сигнала на неправителствената организация "Спаси София" до Брюксел за некачествения ремонт, който те наричат "Трамвай Безумие".

„По повод сигналите от граждани за изпълнението на ремонта на трамвайната линия по бул. "България" информирам: Рехабилитацията на трамвайното трасе по бул. „България“ се изпълнява от фирмата „СК13 Трансстрой“ АД, която е избрана с конкурс след открита процедура по Закона за обществените поръчки. До момента Столична община е наложила глоба в размер на 620 хил. лв. на фирмата-изпълнител. Това е най-голямата налагана до момента глоба за изпълнение на строителни дейности. Тя представлява 10% от цялата стойност на поръчката. Столична община е задържала и гаранция на стойност 303 хил. лв. или 5% от стойността. Съгласно подписания договор гаранционния срок е 10 г., в рамките на който фирмата има ангажимент да отстранява за своя сметка всички проявили се дефекти”, пише Фандъкова.

Вече е възложено на фирмата да ремонтира за своя сметка всички констатирани дефекти. При отказ това да бъде направено, общината ще усвои гаранцията и ще извърши необходимите дейности. Зам.-кметът по транспорт и транспортна инфраструктура е възложил детайлен оглед на трасето и допълнителен контрол на дейностите по отстраняване на дефектите. Работата на надзорната фирма „Софинвест“ ЕООД не е заплатена от Столична община и на нея ще бъде наложена глоба за неупражнен контрол.

„Ремонтът на подлезите по бул. „България“ не е завършен. Това е проект различен от рехабилитацията на трамвайното трасе и се извършва от фирмата „Инжстрой ЕООД“ гр. Плевен. В момента се извършват проучвателни дейности от страна на Софийска вода АД за осигуряване на техническо решение отводняването на подлезите при ул. „Тодор Каблешков“ и бул. „Гоце Делчев“, поради факта че в годините при извършване на строителни дейности на жилищни и търговски сгради в близост до подлезите съществуващата канализация е била унищожена”, разясни кметът.