Георги Първанов е безспорен лидер, заяви Калфин

В АБВ ще обсъждат как да се осъществява контролът относно ангажимента за 2 млрд. лева по-малък дълг

Аз мисля, че Георги Първанов е безспорен лидер и това ще ви каже който и да попитате от АБВ. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин на въпрос дали се очаква Националният съвет на АБВ да приеме оставката на лидера на АБВ Георги Първанов, предаде репортер на Bulgariautre. "В АБВ изборът на председател става не от Националния съвет, а от цялата партия. Днес ще проведем дискусия и ще се уточним по какъв начин ще процедираме нататък", обясни Кафлин.

Той уточни, че на днешния съвет не е включено обсъждането на искане за оставка на финансовия министър Владислав Може Горанов заради "спекулации с размера на дълга". "Ще обсъдим организацията, която създаваме вътре в АБВ. Очевидно там има неща, които трябва да поправяме. По отношение на числата на дълга аз лично нямам въпроси", призна Ивайло Калфин.

Той обясни, че през декември със закона за бюджета е прието от Народното събрание, че това, което трябва да се плати през тази година, са 6.9 милиарда лева външен дълг и 1,2 милиарда лева вътрешен дълг. "В решението на парламента от декември пише за 2015 г. 8,1 милиарда лева плюс до 3 милиарда лева държавни гаранции. Това, което пише в текста от бюджета, е при последваща ратификация. Това е задължение и по този начин се изтегля дълг всеки път в държавата", уточни министърът.

"На практика решението сега беше да се наемат посредници, тъй като държавата сама не може да издаде този дълг без посредници, и да се ратифицират. Не могат да бъдат изтеглени повече пари за тази година от написаните в бюджета – това е ратифицираното", подчерта Ивайло Калфин.

"При всички случаи в АБВ ще обсъдим по какъв начин ще се осъществи контрол, така че това, което пое като ангажимент финансовият министър – да бъдат изтеглени 2 милиарда по-малко – да бъде спазено", увери той. Според него точно този механизъм, който ще бъде създаден сега, ще покаже публично какво ще се случи. "В крайна сметка когато политиците говорят, носят отговорност пред обществото. Това е политическа декларация. Аз мисля, че има достатъчно механизми тя да се контролира, така че да стане факт", подчерта Ивайло Калфин.

Калфин обясни, че Първанов е бил против ратифицирането на дълга, защото към момента на вземане на решение в АБВ все още е нямало ангажимент от финансовия министър Владислав Горанов за намаляване на това, което ще бъде емитирано като дълг. "Това дойде в следващия ден – в деня на гласуване на ратификацията", поясни вицепремиерът.

По отношение на великденските добавки към пенсиите министър Ивайло московски изрази надежда, че в следващите дни ще бъде ясно каква сума ще може да отдели бюджетът и как тя ще бъде разпределена между хората. "Надявам се до дни това да е ясно, за да може действително през април хората да си получат с пенсиите допълнителни средства", заяви той.

Калфин заяви, че 50 милиона лева е била сумата, отделена през декември. "Трябва да го доутвърдим с финансовия министър, защото тези средства не са утвърдени в бюджета, а са свързани с изпълнението на бюджета. В следващите дни това нещо ще стане", заключи социалният министър.