15 италиански вина с призове от "Винария 2015“

Парите

06-03-2015, 14:36

Снимка:

plovdiv.utre.bg

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Пробите представи пред комисията популярния еногастроном Маурицио Ферери

Международната дегустационна комисия на „Винария 2015“ отличи с престижни награди 15 от 30-те представени проби от Апенините в конкурса. 7 златни и 8 сребърни медала получиха вина от Италия.
Сред златните медалисти е виното „Амароне дела Валполичела“. Не му достигнаха стотни, за да получи „Златен ритон“. То бе оценено с 89.94 точки. Виното е от Венето - един от традиционните райони, в които се произвеждат класически италиански вина, като „Барбареско“, „Кианти“, „Бароло“ и „Брунелло ди Монталчино“.
От белите сортове със златен медал бяха отличени две сицилиански вина - шардоне „Кусора“ и „Греканико Тере ди Джумара“. Второто от тях е типичен сицилиански сорт. От Северна Италия със златен медал бе награден совиньон блан от региона Суд Тирол – „Вал ди Чембра“.
Със златен медал бе отличено още едно италианско вино „Москато Ломбардо“, което е типичен сицилиански десертен сорт. То получи адмирации не само от международното жури на „Винария 2015“, но и от министъра на земеделието и храните Десислава Танева. Виното се произвежда в региона Марсала, където има традиции в производството на десертни вина. В целия свят са известни вината и ликьорите от Марсала и са запазена марка за този град.
Сребърен медал получиха следните италиански вина: „Тере ди Джумара“, „Неро Давола“, „Кузора червено“, „Рашатано“ от регион Пулия, „Кианти класико“ – Тоскана, „Валполичело Рипасо“, „Пино Неро дела Венеция“, „Пино Неро Суд Тирол“ и „Инсолия Тимпуне“.
Всички 30 италиански проби на „Винария 2015“ бяха представени от еногастронома Маурицио Ферери, който е председател на Италианската асоциация на сомелиерите в България. За 5-а поредна година той е член на журито на конкурса „Винария“, а за 4-та провежда блиц курсове за техника на дегустация в рамките на изложението. Тази година известният сомелиер презентира Кодекс на дегустация, чийто автор е той. В него се включва терминологията за провеждането на сензорни анализи на виното.
Маурицио Ферери е член на Италианската федерация на готвачите. През 2012 година той получи наградата „Лекитос“, която е най-престижното отличие за италиански ресторантьор в света. За него се съревноваваха над 280 реномирани заведения от 50 държави, които са сертифицирани от 5 италиански министерства и имат принос в кампанията „Качество на италианското гостоприемство“. Сред най-сериозните претенденти, достигнали до финала бяха ресторанти от Лос Анжелис, Брюксел, Париж, Манчестър, Лондон и София. Тогава Маурицио Ферери бе обявен за италиански посланик на вкусове от Апенините по света. Той е познат като „бранд амбасадор“ – разказвач на вкусове, който презентира храни и напитки.