2 милиона на година за спасителни операции при самолетни катастрофи

Политика

06-03-2015, 16:37

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Промени в Закона за гражданското въздухоплаване предвиждат създаването на Национален план за търсене и спасяване

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за гражданското въздухоплаване, които предвиждат Министерски съвет да приеме Национален план за търсене и спасяване при авиационни произшествия, предаде репортер на Bulgariautre.bg.

Предложението планът да бъде приет от правителството произтича от необходимостта да бъдат включени отговорните ведомства и организации, имащи компетентност и ресурси за извършване на дейностите по търсене и спасяване при авиационни произшествия. Основно това са структури на Министерството на отбраната, МВР, Министерството на здравеопазването, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, неправителствени организации като БЧК и други.

Предложеният начин на финансиране на дейностите по търсене и спасяване е сходен с финансирането на дейността на националния надзорен орган – чрез таксите за аеронавигационно обслужване и чрез летищните такси. Предвижда се разпоредбите относно финансирането на дейностите по търсене и спасяване при авиокатастрофи да влязат в сила от 1 януари 2016 г.

Прогнозата на разходите за търсене и спасяване е включена в проекта на плана за ефективност за втория референтен период 2015-2019 г. в размер на около 2 млн. лв. годишно.

С друга промяна пък метрологичното обслужване вече няма да бъде част от основния предмет на дейност на Държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение”, за да се избегне съществуващото дублиране с предмета на дейност на Българския институт по метрология.