САЩ блокираха милиони на приятели на Путин

Свят

07-03-2015, 07:50

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Активите са за 640 млн. долара

САЩ удариха със санкции руски банки, управлявани от милиардери - приятели на президента Владимир Путин, съобщи “Уолстрийт джърнъл”.

Активи на стойност $ 640 млн. са блокирани в различни американски градове. Под удара са попаднали банка “Россия”, основана от Юрий Ковалчук, и СМП Банк на братята Аркадий и Борис Ротенберг.

Най-зле е пострадал Ковалчук - блокирани са му сметки с поне $ 572 млн. Петербургският банкер е известен като “касиера на Путин”, а президентът на САЩ Барак Обама нарече “Россия” личната банка на руските управници.

На СМП Банк са замразени $ 65 млн. Братя Ротенберг са приятели от детството и партньори по джудо на Путин. Те са сключвали изгодни бизнес договори с държавни фирми и са получавали примамливи поръчки, пише вестникът.

Десетки други руски компании, включително оръжейни, пострадаха от санкциите на САЩ, но не в такива размери, припомня “Уолстрийт джърнъл”.

Вчера пресслужбата на Кремъл съобщи, че с изменение в закона президентът Владимир Путин е намалил заплатата си с 10%. С намалено заплащане са и премиерът Дмитрий Медведев, главният прокурор и ръководителят на следствената служба.