Обявено е бедствено положение в цялата Смолянска област

Животът

07-03-2015, 11:14

Снимка:

bnr.bg

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Рудозем, Мадан, Златоград, Баните нямат ток от снощи, има проблем и с мобилните телефони

В цялата Смолянска област е обявено бедствено положение заради обилния снеговалеж през изминалата нощ, съобщи БНР. Това стана след заседание на областния кризисен щаб. Прекъснато е електрозахранването във всички населени места. Има паднали стълбове и дървета върху електропреносната мрежа. Няма връзка и по мобилните телефони. Придвижването по пътищата е изключително затруднено, въпреки работата на снегопочистващата техника. Продължава да вали сняг, но няма данни за бедстващи хора

По-рано властите в Рудозем обявиха бедствено положение, след като мокрият сняг прекъсна електропродаването в общината. Снегът в града е близо 40 см, а по високопланинските села в общината - над 60 см, каза кметът Румен Пехливанов:

Цялата община от снощи няма ток - без изключение всички населени места. Има множество паднали дървета, което в момента почти прави невъзможно поддържането на пътищата. Имаме и множество паднали проводници, както и счупени електрически стълбове. Абсолютен кошмар. Продължава да вали силно.
Огромно количество сняг натрупа в смолянска област само за последните 15 часа. По-възрастни хора казват, че това е вторият толкова обилен сняг от преди 30 години. Пътната обстановка в планинската област е усложнена и от областното пътно управление апелират, ако не е наложително, да не се предприема пътуване. 

Най-големите проблеми, възникнали след обилния сняг, са аварии в електропреносната мрежа и липсата на комуникации в мобилните връзки. Областният управител на Смолян Недялко Славов:

Няколко общини са изцяло без електрозахранване - Рудозем, Мадан, Златоград, Баните, отделни населени места от Смолян. Рудниците е твърде вероятно, ако не дойде електрозахранването до няколко часа, да се наводнят. Започва аварийно изкарването на работниците, нощната и дневната смяна. Притеснение възниква и от това, че когато няма електрозахранване не е възможно и зареждане на бензиноколонките и автомобилите, които поддържат пътната мрежа, няма да имат от къде да зареждат гориво. Иначе язовири и речни корита - за наводнения засега няма безпокойство. Що се касае до пътищата, проблемите се създават от множеството паднали дървета, но те се отстраняват своевременно от екипите на Пожарна безопасност на населението.