Три терористични акта срещу ДПС от началото на годината

Крими

07-03-2015, 16:01

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Горя микробус пред централата на ДПС

Престъпленията били продукт от езика на омразата, според Мустафа Карадайъ

Това са терористични актове. Такъв прочит направиха от ДПС по повод запаления снощи партиен микробус пред централната на партията в София.

Оказа се обаче, че третите по сила в парламента са били мълчаливи по тази тема до днес. „Това не е изолиран инцидент”, обяви на извънредна съботна пресконференция секретарят на Централното оперативно бюро на ДПС Мустафа Карадайъ и обясни, че всъщност запалването на микробуса тази нощ е трето посегателство срещу партията от началото на годината.

„На 7 януари 2015 г. са строшени стъклата на колата на лидера на движението Лютви Местан, която е и претършувана”, посочи първия „терористичен акт” Карадайъ и загатна, че това е партийната кола на Местан. Случилото се не е пред централната на партията, но не пожела да каже къде точно е направено деянието.

Вторият атентат е бил на 19 януари, когато има опит за палеж на сградата на централата на движението на столичния бул. „Александър Стамболийски”. Тогава записите на охранителните камери показват как се подготвят молотовки, палят и се хвърлят. Те обаче не се възпламенят, което предпазва и сградата.

Макар че днес разкри тези престъпления, Карадайъ обясни, че до момента от ДПС са мълчали по случаите, тъй като са ги приемали като единични криминални инциденти. Те все пак обаче са предали записите на охранителните камери на МВР, но нямат информация за разплитане на случаите. „Би било редно органите на реда да си свършат работата”, напомни ДПС депутатът.

След снощния палеж обаче от движението са решили да посочат кого виждат за директен или индиректен поръчител на тези действия, които наричат терористични актове.

„Те са продукт от езика на омразата”, отсече Карадайъ и загатна дори за конкретни виновници. „Всичко това се случва заради ситуацията, която се създава от безотговорни наши опоненти чрез езика на омразата и явната ксенофобия, която е и в изпълнителната власт. Не са само онези, в чиито платформи е езикът на омразата, но и техните коалиционни партньори. За да се случват тези неща, се създава тази среда”, установи депутатът от движението.

Той загатна и за конкретни политически фигури като президента Росен Плевнелиев, като припомни миналогодишните протести срещу кабинета „Орешарски”. „Когато се трошеше тази сграда и се викаше „турците вън”, президентът ги наричаше „умни, чаровни, симпатични”, отбеляза Карадайъ.

И името на досегашния вицепремиер по коалиционна политика, но вече номинирана за нов вътрешен министър Румяна Бъчварова намери място в отговора на ДПС срещу нападенията над централата им.

„Кога ще има осъдени за всички посегателства върху наши офиси в страната и върху централата ни? Органите на реда ще си свършат ли работата или пък ще го направи отговорникът за междупартийните взаимоотношения?”, поиска да разбере още народният представител, но все пак призова да се говори само с факти по темата.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен