Пътят до Лъки е непроходим, хиляди са без ток

Планинският град е пред бедствено положение

Над 50 населени места в Пловдивска област са без ток и вода. Град Лъки е пред бедствено положение. Втори ден хиляди семейства в миньорското градче са без ток. Снегът достигна метър, а огромните преспи правят пътя до планинския град непроходим, съобщи Нова телевизия

Снежни преспи, навявания и десетки паднали дървета - така изглежда единственият път, който води до Лъки. Оттук линейка и автобус не могат да минат. Десетки коли са закъсали.

Единственият начин да се стигне до Лъки е само чрез снегорин, който върви с вериги, за да стигне в преспите до миньорското градче. Оттук-нагоре със снегорина следват още 15 километра до Лъки.

Снежната покривка в града е метър, а и продължава да вали. В миньорското градче и десетте села около него живеят над 3500 души. Второ денонощие бедстват без ток. В дома на Шинка е спрял от петък. Приготвя вечерята на печката с дърва.

"Ето с какво си светим нощно време. Със свещички взимаме. Без ток е лошо, коварно. Няма с какво да си почистим, да си изперем,да си сготвим. Разчитаме на дървата и газ, който има", обясни Шинка Янкова.

Мокрият сняг е съборил електрически стълбове и е скъсал 110-киловолтовия проводник, който захранва града с ток.

"В момента авариите са между кв. "Тепавица" и рудник "Джурково". Тук имаше друга авария, но е отстранена, но между Югово и Асеновград има голяма авария и няма как да се подаде ток", обясни кметът на Лъки Валентин Симеонов.

Най-търсените стоки в магазините са свещи и хляб. Хляб има за още два дни.

"Спре ли токът е кошмарно, защото имаме много стока, заредили сме. Трябва са се изхвърля стоката, ако повече от ден нямаме ток. - Докога няма да имате? - Нищо не знам. Хората различно говорят три-четири дни", разказа продавачката Цветелина Янева.

Камионите, зареждащи града с хранителни продукти и провизии, не могат да се качат до града.

Сега хората в Лъки се молят само за едно снегът да спре , защото утре няма как да стигнат до работните си места в Асеноград и Пловдив.