Ето как ще изглежда София след 7 години

Мисия София

09-03-2015, 07:00

Снимка:

Столична община

Автор:

Даринка Илиева, в. "24 часа"

Всичко от Автора

За одобрените проекти ще се търси европейско финансиране

Перловската река става като канала Сен Мартен в Париж, ул. “Граф Игнатиев” ще е истинска пешеходна зона, пазарите на “Славейков” и пред “Св. Седмочисленици” ще са временни, а бронзов модел на центъра ще бъде разположен на нов миниплощад до сградата на БАН. Идеите за обновяване на центъра на София в идейните проекти, които днес ще бъдат внесени в СОС, представя в. "24 часа".

Те бяха избрани след конкурс, който се проведе през 2014 г. за зоните около бул. “Евлоги и Христо Георгиеви”, националния стадион, ул. “Граф Игнатиев”, пространството край “Св. Александър Невски” и др.

Проектите не са окончателни и ще бъдат коригирани, след като бъдат разгледани от експертен съвет, творчески и професионални организации и преминат през обществени обсъждания в следващите 2 седмици.

Софиянци ще могат да кажат дали харесват идеите на сайта на НАГ. През май трябва да са готови окончателните проекти, с които общината ще кандидатства за еврофинансиране.

Центърът трябва да бъде обновен след 2 г.

През април ще бъде обявен нов конкурс за зоната, в която влизат жълтите павета и Градската градина, след като класирането бе отменено. Спечелилият проект предвиждаше част от жълтите павета да се махнат, градината да се разшири до бившия царски дворец, а под сегашното платно да има тунел.

“Трансформацията на зоните ще се предхожда от реконструкция на подземната инфраструктура, която е остаряла. Стремежът ни беше да намалим доминацията на автомобилите и да засилим пешеходните зони, като ги направим приятни за хората. Така ще блесне красотата на сградите и на тези пространства”, смята арх. Иво Пантелеев, автор на проектите за зоните около “Ал. Невски” и ул. “Граф Игнатиев”.

Нивото на Перловската река покрай бул. “Евлоги и Христо Георгиеви” ще бъде повдигнато подобно на канала Сен Мартен в Париж. Това предвижда идейният проект за обновяване на зоната на “Стефан Добрев - архитектура и дизайн”.

Речното корито ще бъде запълнено, като нивото се повдига с 60 см чрез 4 малки саваци (хидросъоръжения). Те ще се вдигат и свалят автоматично според притока на дъждовната вода. Покрай реката ще има панорамни площадки с дървени пейки.

Булевардът ще се увеличи с 1 лента, като от тротоарите се отнемат 90 см. Така ще се сложи край на задръстванията. С 1 лента се разширява и движението по моста пред техникума “Хр. Ботев”.

Трилентово кръгово движение ще има при пресичането на булеварда с ул. “Гурко”. На кръстовището при Орлов мост се добавя още 1 лента за ляв завой откъм бул. “Цариградско шосе”, без да се засяга мостът.

С няколко метра на север се измества велоалеята покрай канала. На нейно място се оформя “Алея на спортната слава” с тематични площади. По нея ще има 60 табла за изложби. В настилката ще се вградят над 200 постамента - звезди с имената на спортните ни легенди. Площадът на шаха ще бъде шахматна дъска с места за настолна игра, а този на бокса и борбата - с реални размери на боксов ринг и тепих за борба с амфитеатрално сядане и екран за прожекции на филми

Две тенис маси ще оформят площада на тениса. Пред главния вход на националния стадион ще е площадът на спорта, фланкиран от 32 пилона със знамената на страните - членки на ЕС, и осемте бронзови скулптури. В острова на кръговото ще има сухи фонтани. Волейболно игрище и център от футболно ще са част от площада на футбола и волейбола, олимпийските кръгове - от площада на леката атлетика, а тепих и статуя на гимнастичка - този на художествената гимнастика. До спирката на Орлов мост ще е площадът на баскетбола с игрище за стрийт бол.

Елементите на градското обзавеждане ще са в класически стил. Предвиждат се нови настилки, велостоянки, модулни тоалетни и LED осветление. Идеята е зоната да се превърне в уникален парков комплекс, в който да се провеждат културни мероприятия и честванията през 2018 г., когато София ще бъде спортната столица на Европа.

Още по темата ТУК