Скок в износа на ток с 31% тази година

Най-доброто от печата

09-03-2015, 08:00

Снимка:

Архив

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Сега само България и Румъния имат излишък в региона

Износът на електроенергия от България се е увеличил с близо 31%, до 1,777 млрд. квтч, през първите два месеца на тази година в сравнение със същия период на 2014 г. Това стана ясно от справка на държавния оператор „Електроенергиен системен оператор“ (ЕСО), цитирана от в. "Преса".

Повишението се обяснява главно с януарските студове на Балканите. По това време на годината в региона само България и Румъния изнасят електроенергия, а всички останали изпитват недостиг и внасят. Ниските температури са основният фактор и за увеличаването на вътрешното потребление на ток у нас с 3%, до 7,629 млрд. квтч, през януари и февруари тази година.

Нарасналото търсене в България и за износ е покрито изцяло от възобновяемите енергийни източници. Заради обилните валежи производството на евтина енергия от ВЕЦ се е увеличило 2,5 пъти, до 1,233 млрд. квтч. Впечатляващо повишение с 39% се отчита и при скъпата зелена енергия от слънце, вятър и биомаса. Скокът в общото им производство е от 362 на 503 млн. квтч за първите два месеца на т.г. спрямо година по-рано. В същото време натоварването на тецовете е намаляло с близо 4%.

Новото ръководство на НЕК, назначено през декември, се надяваше чрез износа през 2015 г. да запълни част от дефицита в компанията, оценяван на близо 4 млрд. лв. Оказа се обаче, че 2,361 млрд. квтч за тази година са продадени авансово от бившето ръководство на НЕК в периода септември-ноември 2014 г. Осемте договора по тези сделки са изпратени в прокуратурата.

България е поставила през 2014 г. собствен рекорд в износа на електроенергия – 13,773 млрд. квтч, показват данни на Националния статистически институт. В цялата история на страната не е отчитана по-висока стойност. Предишният рекорд беше през 2011 г. - 12,110 млрд. квтч. Вътрешното потребление на ток обаче е намаляло през м.г. с около 1%, до 33,485 млрд. квтч, заради повишението на цените на дребно с 15% и слабия стопански растеж.