Чака ни нова наказателна процедура

Най-доброто от печата

09-03-2015, 07:40

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Държавата си направи дружество в нарушение на законите, ВАС осъди ДКЕВР на първа инстанция

Как се прави енергийна диверсификация? Това е въпрос, на който съвсем наскоро ще се наложи България да отговаря пред Европейската комисия. Защото има едно европейско решение за свободен енергиен пазар, наречено Трети либерализационен пакет, по който държавните енергийни чиновници очевидно се опитват да излъжат Европа, че работят по въпроса, пише "Стандарт". Миналата година през януари в политическия хаос Българският енергиен холдинг /БЕХ/ създаде дъщерно дружество - "Българска независима енергийна борса" (БНЕБ) ЕАД. На "борсата и е подарен лиценз за опериране на българския пазар за 10 г. Създателите й са пресметнали, че за този период ще се харчат по 597 000 лв. на година. За 10 г. това прави 5,970 млн. лева грешна държавна пара. С този бюджет ще разполагат 28 души състав на борсата. С по-няколко хиляди лева официална заплата на месец, при това гарантирано за 10 години напред. Към настоящия момент и при издаването на лиценза им нямат и не са имали назначен персонал, нито данни за платформа или друга техническа обезпеченост -задължителна по Закона за енергетиката.

Какъв е смисълът държавата да си прави сама енергийна борса и какво независимо има в нея?

По закон БЕХ няма право да да притежава и трите неща

- да произвежда тока, да пренася ток и да продава ток. В този смисъл няма право да бъде и борсов оператор, тъй като това "затваря" монопола в противоречие на още един закон - за защита на конкуренцията.

При така затворения кръг от БЕХ обаче, монополът, който установяват на пазара, е безусловен и изцяло в противоречие с духа на европейската директива за освобождаване на енергийния пазар. Утре държавните чиновници в БЕХ ще се наговорят да вдигат тока всеки ден и няма кой да им види истинските сметки.

Непрозрачното създаване на борсата е в нарушение и на европейска директива 2009/72/ЕО от 13 юли 2009 г. относно общите правила за вътрешния пазар на електроенергия. Там дословно е записано следното: "За да се гарантира пълната независимост на експлоатацията на мрежите от свързаните с доставката и производството интереси и за да се предотврати обменът на поверителна информация, едно и също лице не следва да бъде член на управителните съвети едновременно на оператор на преносна система или преносна система и на предприятие, изпълняващо някоя от функциите по производство или доставка. По същата причина едно и също лице не следва да има правото да назначава членове на управителните съвети на оператор на преносна система или преносна система и едновременно с това да упражнява контрол или някакви права върху предприятие за производство или доставка".

Защо обаче му беше на БЕХ, на бившия министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, на правителството на Орешарски, да организират по този противозаконен начин българската енергийна борса, която би трябвало да регулира пазара? Да държат под контрол цената на тока? Как - с корабни въжета ли?

Според борсови спецове  свободен пазар в енергетиката ще подтиска цените на тока надолу

защото ще съществува реална конкуренция. Освен това ще се сложи ред и в плащанията между страните по сделката. Ще се осветят търговците на ток, които от десетина години съществуват единствено по милостта на политиците. Които са осигурили тази баница и ги оставят да търгуват с ток, само за да делят с тях парите. Няма как да се обясни иначе прекалено тесния кръг от търговци, до един неслучайни юридически лица. А някои от тях са направо странни юридически лица, като се има предвид каква точно търговия извършват. Имам предвид онези търговци, които малко преди Нова година си напазаруваха 630 МВтч от НЕК на доста ниски цени, под пазарните - 70 лв.за Мвтч, докато пазарното ниво е 78-80 лв. Новината гръмна от Георги Кадиев, депутат от "БСП - Лява България". И заговори за 30 млн. лева преки загуби за НЕК от тая далавера.

Това, което се оказа особено опасно обаче не е само високото на ниво на корупция в енергетиката. А това, че продавайки тези 630 Мвтч на зелено, бившето вече ръководството на НЕК е застрашило енергийната сигурност на страната. При всяко качване на потреблението, днешното ръководство се тресе от шубе да не изтърве нещата, съобщават добре информирани източници. Защото след закриването на ТЕЦ "Варна" не останаха особено много балансиращи мощности.

Какви са последствията от създаването на такъв енергиен мастодонт като "Българска независима енергийна борса" (БНЕБ) ЕАД? Първо, той въобще не прави нищо вече година. Справките в НАП показват, че още не е назначен дори и шефът му. Второ, това нищоправене e жива подигравка с Европейската комисия

както и със законите въобще и може да ни докара наказателна процедура. Само да припомним, че Румъния отнесе глоба от 600 млн. евро от ЕК за подобен казус.

Но защо изобщо държавата реши сама да си прави борса? Да кажеш, че няма интерес към нея, значи да излъжеш. На 26 февруари т.г. излезе едно прелюбопитно решение от Върховния административен съд, в което се казва, че ДКЕВР е нарушил правилата и закона, като е лобирал за лицензирането на държавната енергийна борса в ущърб на "Българската енергийна борса" АД, която има частни акционери. Какво се е случило преди година? Обявява се конкурс за лиценз на борсов оператор и кандидати има. Но за да остане борсата в ръцете на определен кръг политически лица и държавни чиновници от БЕХ, НЕК и ДКЕВР, заявката за лиценз на частното дружество изобщо не е придвижена. ДКЕВР се изказва устно, че в документите на кандидата има "неточности", но не му праща писмено известие за това, с цел да бъдат коригирани, а го шкартира от играта с "мълчалив отказ". Дружеството завежда дело срещу регулатора и го печели. Година по-късно ВАС установява, че това е нарушение на нормативната уредба и връща нещата в начална фаза. Вместо днес у нас вече да действа тази борса, ние сега тепърва ще си играем на кандидатстване за лицензи.

Защото докато държавните чиновници не започнат да спазват правилата, всички ние ще го отнасяме и ще им плащаме сметките

Къде са сега Стойнев, Ботев, Истаткова и другите висши държавни чиновници, правили борси в нарушение на законите и продавали ток в нарушение на законите? Можем ли да им потърсим сметка? Не. Защото не носят персонална отговорност, а колективна. Така промениха законите преди 25 г., че да няма виновни за зулумите в държавата.

Сега предстои реванш за неправилно отхвърлената "Българска енергийна борса" АД, но ето че до ден днешен България няма и независим сертифициран преносен оператор. Защото какво независимо има в едно държавно дружество, което всеки появил се на хоризонта политик дои за своя сметка както му отърва.

Източници от борсовите среди у нас коментират ситуацията с направената бързешката държавна енергийна борса така: "Нарушен е основен принцип на борсовата търговия. Оператор на борсата не може да бъде и участник на нея, а същевременно и да определя правилата на търговията. Операторът трябва да бъде независим арбитър. Това е конфликт на интереси, който създават държавните регулатори и очаквайте България много скоро ще бъде изправена пред нова наказателна процедура по този повод поне за 500 млн. евро".

И така, държавните чиновници от БЕХ, НЕК и ДКЕВР, воглаве с бившето вече МИЕТ ни уредиха с нова наказателна процедура и поредната солидна глоба. Защото единственото, за което са седнали в началническите кресла, е да си оправят живота. На наш гръб и за наша сметка.