Пролетен концерт подготвя плевенската филхармония

Гост-солист е поканена изявената цигуларка Борислава Илчева - концертмайстор в Луизиана

Със симфония номер "1" - "Пролетна" от Шуман, Плевенската филхармония ще посрещне пролетта, съобщиха от музикалния институт.

Като гост-солист е поканена и изявената цигуларка Борислава Илчева - концертмайстор на симфоничния оркестър на Батон Руж в Луизиана /САЩ/, която ще се представи в концерт на Сибелиус. От филхармонията посочват, че тя е започнала да свири петгодишна, а сега има бакалавърска степен от Музикалната академия в София, магистратура и докторска степен от Държавния университет в Луизиана. Носител е на много награди. Сред най-значимите изяви е рециталът в "Карнеги хол", където ще бъде отново през 2016 г. Отскоро е в състава на Югоизточния университет на Луизиана като гост-артист и преподавател. Тази година й предстои да води майсторски класове и да изнася концерти, освен в България, в Румъния, Македония, Гърция и Турция. През есента ще има още изяви в Европа, САЩ и Китай с творби на Моцарт, Сибелиус и Вивалди.

Представянето на Борислава Илчева в Плевен ще бъде на 12 март от 19.00 ч. в зала "Катя Попова". Главният диригент на Плевенската филхармония Деян Павлов е включил в "пролетната" програма прочутата увертюра от Вебер "Оберон" и концерт за цигулка от Сибелиус.