Филми от фестивала в Оберхаузен 2015 гледаме и в Русе

Прожекциите в дунавския град са днес и утре

Избрано от Фестивала за късометражни филми в Оберхаузен - 2014 ще видят киноманите в Русе, София и Пловдив, съобщават организаторите от Гьоте-институт - София.

В Русе партньор на прожекциите е Международното дружество "Елиас Канети". Филмите ще бъдат показани на 9 и 10 март от 18:00 ч. в зала „Култура”, ул. „Цариброд” № 3.

Турнето включва две програми. В "Най-доброто от международния конкурс" са пет отличени филма, а в "Творци, кино и видео" - пет ленти "между черна кутия и бял куб", сред които и носителят на Голямата награда на град Оберхаузен – 2014.

Продукциите в първата програма се отнасят до спомен, самота и безнадеждност, но поставят и светли, оптимистични акценти.

Тебохо Едкинс от Кейптаун представя драматургично и документално сложната действителност на един живот на ръба в непрестанно очакване на смъртта. Мария Куркута се опитва да си възвърне чувството, че е част от общността, като свързва "фаунд футидж" със стихове и музика в многослоен колаж. А "Неевклидова геометрия" разказва чрез понякога объркващи и прекрасно анимирани образи за мнимата преходност на любовта.

Филмите във втората програма по различни начини се обръщат към миналото и разглеждат въпроса "Какво остава?". Режисьорите си служат отчасти с необичайни техники и естетики, а някои с голям успех вече са показвали творбите си на художествени изложби.

Докато Лайор Шамриц в буквалния смисъл на думата изследва вече забравения образ на Берлин, Йозеф Даберник в брилянтно композирани черно-бели кадри показва няколко души край италианска река, които са си "присвоили" пейзажа, независимо от неговата илюзорност. Носителят на Голямата награда на град Оберхаузен за 2014 г. - "La Estancia", тематизира битката за земя на обезправени селяни в Парагвай във формата на поредица табла.