Пипнаха две столичанки изготвяли фалшиви здравни книжки

Открити са и иззети множество печати на лични лекари и здравни заведения

Разследването по случая започнало след получен сигнал, в който се съобщава, че две жени изготвяли фалшиви здравни книжки, привидно заверени от Столична регионална здравна инспекция, както и медицински свидетелства, които удостоверявали здравословно състояние на кандидат шофьори, съобщиха от МВР.

Те предлагали и годишна заверка на вече издадени и регистрирани в столична Районна здравна инспекция здравни книжки. В хода на проведените оперативни действия информацията била потвърдена, установена била и самоличността на жените – С.П. /55г./ и А.С. /52г./.

Изяснено е, че С.П. - регистрирана в полицията за аналогични престъпления, е изготвяла документите „менте”, а ролята на А.С. в престъпната схема била да помага при „доставките“ на съответните адреси. Изготвените здравни книжки удостоверявали, че съответните им клиенти са минали задължителни медицински прегледи и са клинично здрави за упражняване на професиите, изброени в Наредба за здравните изисквания към работещи в детски заведения, специализирани институции за деца и възрастни, водоснабдителни обекти, предприятия, които произвеждат или търгуват с храни, бръснарски, фризьорски и козметични салони.

При последвалите претърсвания на адреси, ползвани от двете жени, са открити и иззети множество печати на лични лекари и държавни здравни заведения.

След доклад на събраните материали по случая в Софийска районна прокуратура на задържаните са повдигнати обвинения за извършено престъпление по чл.308 ал. 7 от НК. Наложената  мярка  на С.П. е „парична гаранция” в размер на 200 лв., а  на А.С. - „подписка” .