Обгазяват бананите с опасни химикали, за да зреят по-бързо

Животът

09-03-2015, 15:00

Снимка:

biz.liga.net

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Няма ясен регламент с какво е позволено да се обработват плодовете

Бананите на пазара се обработват с опасни химикали, преди да достигнат до крайния потребител. За това сигнализира зрител на БНТ, който до скоро е работил за една от големите компании, които внасят плодовете. Разследване на телевизията проверява сигнала като започва от складова база в град Бургас. Всеки месец там пристигат хиляди банани, внесени от Еквадор. Преди да достигнат до големите търговски вериги из цялата страна, плодовете остават в складовете около две седмици. Те минават през специална процедура, наречена технологично зреене. То се извършва в зали, в които температурата и влажността на въздуха се контролират постоянно. Бананите в базата се обгазяват със специални устройства и опасни химикали, с които зреенето се ускорява три пъти.

Управителят на фирмата в Бургас, за която беше сигнализирано, че обработва допълнително с газ бананите, за да узреят по-бързо, призна пред БНТ за препаратите и устройствата, които се използват при процеса. Той обаче изтъкна, че те се използват рядко и с експериментални цели.

Никой експерт не пожела да обясни пред камера какво представлява обгазяването на бананите. Някои от тях все пак споделиха анонимно, че при естественото си зреене бананите отделят етиленов газ. По този начин плодовете се активизират и ускоряват процеса. Често вносителите на банани ги обгазяват с допълнително количество етилен, за да съкратят времето, за което плодовете стават годни за употреба.

„Етиленът е природен газ, който се отделя при зреенето на всички плодове. Той не е токсичен и не е опасен за хората. Както растенията отделят кислород, така и плодовете на всички плодоносни дървета отделят етилен при своето зреене“, посочи Георги Митев, директор на БАБХ – Бургас.

На кадрите, с които бивш служител на фирмата изобличава порочната практика, обаче ясно се вижда, че препаратът, с който се обгазяват плодовете, съдържа 90% етилов алкохол, който се преобразува в етиген  и е опасен за здравето.

„Уредът, който се ползва, преобразува този етанол в етиген. И този етиген вече действа на самия плод. Тука няма нищо опасно, нищо страшно. Както казах – този газ се намира в самата природа. И по никакъв начин не въздейства върху човека. Той просто се ползва за даден момент да въздейства върху плода. И оттам нататъка вече няма никакво отношение газът върху самите плодове“, каза Кирил Николов.

От официалния уебсайт на препарата става ясно, че той е произведен в Съединените щати и според описанието е одобрен за употреба както в Америка, така и в Европа. Според управителя на фирмата този процес се използва масово в света от близо 20 години.

„Няма закон или норматив, който забранява използването на такъв газ в този процес. Второ – за този газ има от Европейския парламент решение, че не вреди на човешкото здраве и съответно всяка страна членка вече сама по себе си трябва да реши как да влезе в някакви норми за ползването му“, обясни Николов.

Липсата на ясен регламент за това дали обгазяването на плодовете е позволено или не, се възприема от фирмите вносители като мълчаливо съгласие за употребата му. Докато този въпрос остава нерешен, липсата на контрол върху допълнителната обработка на плодовете ще продължи да провокира слухове и притеснения, че процесът е опасен за здравето.