Над половината българи искат кабинетът да изкара пълен мандат

Политика

09-03-2015, 15:02

Снимка:

БТВ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Най-важното постижение на правителството е, че е върнало доверието на европейските институции

Според 52.4% от българите за страната би било по-добре, ако настоящият кабинет изкара пълен мандат, а 20.8% се обявяват за предсрочни парламентарни избори. Това показват данните от проучване на агенция „Екзакта”, проведено между 24 февруари и 4 март сред 1000 души, съобщи „Фокус”. 26.8% от запитаните пък не могат да преценят кое е по-добре за страната.

52% от българите подкрепят идеята в България да се въведе задължително гласуване, а 36% са против. Задължителният вот е одобряван преди всичко от жените, от хората на възраст между 30 и 40 г., както и от тези над 60 г., от жителите на провинцията, от заможните избиратели. Задължителното гласуване е неприемливо за представителите на етническите малцинства. Налице е консенсус между избирателите на ГЕРБ и на БСП за ползите от задължителното гласуване. И в двата електората подкрепящите задължителния вот са по около 70%.

Според 7% от българите най-важното постижение на кабинета е, че е върнало доверието на европейските институции в България, в резултат на което бяха размразени еврофондовете. 6 % посочват наличието на по-добър и толерантен тон в политиката, на промяна в поведението на министър-председателя и на по-висока коалиционна култура на управляващите. На трето място, отново 6% открояват направеното в социалната сфера, като обръщат особено внимание на коледните и великденските надбавки за пенсионерите, на повишаването на минималната работна заплата, както и на идеята за увеличаване на детските надбавки и новите правила за подпомагане на многодетните семейства.

На четвърто място се отчита стремежът да се провеждат реформи във всички важни области на обществения живот. Това сочат 5% от интервюираните. Други 4,5% пък поставят акцент на направеното в ресора на здравеопазването и по отношение на спешната помощ. 4% посочват като най-добри постиженията в ресора на Министерството на регионалното развитие – строежите на пътища и магистрали, както и кампанията за санирането на блоковете.

Една пета от българите твърдят, че нищо добро не е направено за страната от началото на този управленски мандат. Запитани какво от дейността на правителството до момента им е направило най-лошо впечатление, 46% от интервюираните посочват, че нямат негативни впечатления от работата на правителството до момента.

16% твърдят, че им е направило лошо впечатление тегленето на заем от 16 милиарда лева, защото не е станало ясно за какво ще се изразходват парите. 7% критикуват кабинета за липсата на реформи, а 6% за липсата на синхрон между партньорите в управлението.

Отсъствието на мерки за справяне с безработицата, както и проблемите свързани с пенсионната реформа, са посочени от равни дялове от по 4% като поводи за разочарование от първите стъпки на кабинета.

Ако днес се провеждаха парламентарни избори, ПП ГЕРБ би получила 27,4% от вота на българите, а БСП – 11.1%. За ДПС биха гласували 8,2%, а за РБ – 5,5%. В парламента биха попаднали още ПФ с резултат от 4,5%, АБВ и Атака с по 3%. Видно е, че се скъсява дистанцията между БСП и ДПС. ББЦ единствена би останала извън парламента, тъй като електоратът й се свива значително.