Отново последни в ЕС – този път по усещане за независимост на съда

Общество

09-03-2015, 15:25

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

България е последна и по средства, които отделяме за съдилищата

България дели със Словакия последното място в Европейския съюз по усещане за независимост на съдебната система. Данните са от 3-ия поред годишен преглед на правосъдните системи, представен от Европейската комисия, предаде 24 часа.

За „усещането за независимост” на съдебните системи Европейската комисия използва данните на Световния икономически форум. Според тях освен че е последна по този показател, България отбелязва влошаване спрямо предходните години.

Страната ни е последна в Европейския съюз и по средства на глава от населението, които отделя за съдилищата – у нас те са под 20 евро на човек годишно, докато в Люксембург, който води класацията, сумата надхвърля 140 евро.

В същото време България е сред страните с най-малко висящи дела на първа инстанция, както и сред тези, в които първоинстанционните съдилища решават най-бързо граждански, търговски и административни дела, съобщава БНР.

При делата за несъстоятелност обаче статистиката не е благоприятна – според нея у нас решаването на подобни дела отнема повече от три години, което е сред най-дългите срокове в Евросъюза. От данните прави впечатление още, че българските магистрати са сред тези, които преминават през най-малко специализирани обучения за европейското законодателство.

Годишният преглед, представен днес, е с фокус независимостта, ефективността и качеството на съдебните системи. Резултатите от него ще бъдат взети предвид при определянето на приоритетите за финансиране от еврофондовете. Те ще бъдат отчетени и при изготвянето на специфичните препоръки към отделните страни в рамките на европейския семестър.