Спас Русев разкарва "Хилтън" от София

Животът

09-03-2015, 15:42

Снимка:

hiltoneasteurope.com

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Хотелиери искат да лекуват туристи със СПА

Откраднаха пари и злато от хотелска стая

Бизнесменът не бил доволен от веригата, тъй като не му давала достъп до менуджънта и финансите

Бизнесменът Спас Русев иска да се отърве от веригата "Хилтън" в столичния едноименен хотел, който купи преди две години. Това твърди сайтът TravelNews, позовавайки се на източници от администрацията на комплекса.

Той не бил доволен от веригата, тъй като не му давала достъп до мениджмънта и финансите на хотел "Хилтън София". Политиката на веригата е, че тя изпраща управители на хотелите по света, като ги върти на ротационен принцип. За целта получава проценти от печалбата на обекта. Реалните собственици не могат да влияят на мениджмънта.

Договорът с международната верига "Хилтън" за софийската база е за 20 години, от които изтекоха половината. Ако прекрати договора предсрочно, Спас Русев ще дължи сериозни неустойки. Бизнесменът иска да предоговори условията с "Хилтън" или да вкара нова верига в България. Според служителите в хотела, той искал да работи на франчайзингов принцип с международна компания - само да ползва нейното име, а сам да си ръководи бизнеса. През миналата година гръцката компания, която държи "София хотел Балкан" не поднови договора с "Шератон", която международна верига присъства в България най-отдавна.   

Служителите на "Хилтън" говорят още, че Спас Русев иска да сложи ръка върху хотела, тъй като харчовете, които правят са много големи, а той няма как да ги ограничи. От друга страна взема по-ниски девиденти и няма как да си покрива кредитите за покупката на базата. По думите им трябва да връща към 16 млн. евро на собствениците на "Винпром Пещера" Антон Щерев и Атанас Петков.

Спас Русев придоби "Хилтън София" през 2013 г. Цената на сделката беше около 45 млн. евро. Преди това той купи и "Радисън блу гранд хотел" срещу Народното събрание. Столичният хотел от международната верига „Хилтън“ бе изваден на пазара през януари 2013 година, като с търсенето на купувачи беше ангажирана голямата консултантска компания Jones Lang LaSalle. Тогава бе обявено, че се приемат оферти за два хотела, собственост на ирландската „Куин груп“ - „Хилтън“ в София и „Шератон“ в полския град Краков. Имотите бяха представени като две от най-добрите инвестиционни възможности в Източна Европа.

Други кандидати за покупка на „Хилтън“ бяха публичното дружество „Фонд за недвижими имоти България“ и Георги Велчев - брат на бившия финансов министър Милен Велчев.

„Хилтън“ бе открит през 2001 г. Изграден е по проект на парижкото ателие „Рикардо Бофил“ и българските архитекти Лозан Лозанов и Атанас Панов. Първоначално собствениците бяха 4 - френската компания „Сибекс“, „Хилтън интернешънъл“, „Главболгарстрой“ и Столичната община. През 2005-2006 г. „Куин груп“ изкупи всички дялове.