Снежен ад и бедствия в страната

Животът

10-03-2015, 07:00

Снимка:

PlovdivUtre. архив

Автор:

PlovdivUtre

Всичко от Автора

Хиляди домакинства без пътища, електричество и хляб

Хиляди домакинства без електричество, бедствено положение в редица общини, скъсана дига на река, преливащи язовири, бедстващи хора, непроходими пътища – това е обстановката след мартенския сняг в страната.

Остава в сила обявеното бедствено положение в Смолян, Кърджали, Лъки, Велинград, Сърница, Гълъбово, Минерални Бани, Батак.

В Смолянска област обстановката е сред най-усложнените в страната. За щастие към момента няма данни за бедстващи хора. Продължава работата по почистване на пътната инфраструктура и възстановяване на електропреностната мрежа. Екипи ПБЗН оказват съдействие за възстановяване на електрическото захранване на населените места. През последното денонощие в оперативния център при РСПБЗН - Смолян са приети и обработени над 80 сигнала за произшествия. Усилията на екипите бяха насочени към издирване и спасяване на хора.

Към момента проходими са проходите Смолян-Рожен-Чепеларе, Смолян-Пампорово-Чепеларе и Смолян-Смилян. Остават затворени проходите Превала от направление Смолян-Стойките-Широка лъка–Девин, прохода Мадан-Печинско-Златоград. Съвместно със сили на ДГС се работи по отстраняване на паднали дървета. Пожарникари и спасители съдействат и на аварийните екипи при обхождат трасетата на електропроводите и освобождаването им от паднали върху тях дървета. Екипи на ПБЗН оказват съдействие и за пробиване на пътища към откъснати населени места на територията на област Смолян. На всички проходи е осигурено полицейско присъствие. Към момента няма данни за бедстващи хора. Осигурен е хляб за община Рудозем.