Слънцето зарежда самолет при околосветски полет

Свят

10-03-2015, 06:24

Снимка:

abb.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Демонстрират възможностите на източниците за възобновяема енергия

Захранван от слънцето самолет излетя вчера от Абу Даби в опит да направи околосветска обиколка, която се очаква да продължи около 5 месеца. Целта на рекордния опит е да покаже възможностите на източниците за възобновяема енергия.
"Приключението започна", обяви шефът на компанията "Солар импулс" Бертран Пикар (57 г.), след като пилотът Андре Боршберг (63 г.) отлепи едноместната машина от летището. Шест часа по-късно той бе над Оманско море, с което измина 65% от 400-те километра до първата спирка - оманската столица Мускат. Двамата швейцарци ще се сменят на спирките при управлението на самолета "Солар импулс 2", който бе разработван и тестван 13 години преди историческия полет. Трима инженери на компанията АББ, която има офиси и в България, работиха по проекта заедно с екипа на "Солар импулс", за да се подобри ефикасността на соларните клетки и да се подсили зареждащата електроника на батерийните системи на самолета.
Пикар и Боршберг преминаха интензивна подготовка за полета, включително йога и самохипноза, с цел да могат да отпочиват с кратки дремки до 20-ина минути и да бъдат бодри, като се събудят.
Пилотите ще поддържат връзка с центъра за контрол на полета в Монако, където при излитането бе и принц Албер II. Там 65 метеоролози, диспечери и инженери ще помагат за успеха на начинанието. Още толкова души наземен персонал пътува с пилотите между спирките с друг самолет.
Най-голямото предизвикателство в това пътешествие се очертава непрекъснатият полет от от Нанцин (Китай) до Хаваи - планирано е разстоянието от 8500 км да бъде преодоляно за 5 денонощия