Кражбата на метали е социален проблем, отчитат от МВР

Общество

10-03-2015, 11:22

Снимка:

24 часа

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Щетите от този вид престъпление надхвърлят многократно стойността на метала

Все още има нерешени задачи по отношение на борбата с кражбата на метали. Това признание направи зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов по време на дискусия за усъвършенстване на противодействието на кражбите на метали в Европа.

Ципов посочи, че статистиката показва лек спад на този вид престъпления през последните години. „България има богат опит с противодействията на тези кражби”, похвали се зам.-силовият министър. Той отново повтори, че има какво да се желае.

Според Ципов кражбата на метали може да бъде определена като социален проблем, а щетите от този вид престъпление надхвърлят многократно стойността на метала.

Това е така заради разрушаването на инфраструктурата, културните паметници, разстройването на комуникациите, които са резултат от кражбата на метали.

Тъй като се отчитат високи нива на тази престъпност зам.-министър Ципов подчерта, че тя се превръща и в предпоставка за създаване на организирана престъпност, което носи със себе си друг вид нарушения, укриване на данъци и т.н.

Дискусията, насочена към кражбите на метали, е част от международен проект „Изграждане на потенциал за борба с кражбите на метали”, който от няколко години насам се занимава точно с укрепване за сътрудничеството между частния сектор и правителствата с оглед на общата им борба срещу кражбата на метали.

Една от задачите на проекта е да разкрие кои са криминалните пътища на металните отпадъци, както и кои са най-търсените метали, отново със задачата да се справи с този вид престъпност.